Mii de manifestați turcii protestează la Istanbul pentru un parc
În cea de-a cincea zi a manifestațiilor din centrul Istanbulului, mii de protestatari au ocupat, sâmbătă, Piaţa Taksim, pentru a-și exprima nemulțumirea faţă de planul de reamenajare a Parcului Gezi şi de reducere a suprafeţelor verzi. Proteste au izbucnit sâmbătă şi în capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanţii din Istanbul, demonstraţiile fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, relatează ziarul turc Hurriyet, potrivit Mediafax.
Conform aceleiași surse, forţele de ordine s-au retras, deși cel mai recent bilanţ arată că zeci de persoane au fost rănite în confruntări, printre care și un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie.
Protestatarii au primit permisiunea să reintre în Parcul Taksim Gezi după ce preşedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere să ordone retragerea forţelor de ordine în scopul diminuării tensiunilor, potrivit surselor citate de Hurriyet.
În urma escaladării tensiunilor, preşedintele turc, Abdullah Gül, a lansat sâmbătă, într-un comunicat, un apel la "bun-simţ" şi la "calm" în cea de-a doua zi de proteste violente împotriva guvernului care au cuprins Istanbulul şi mai multe oraşe din ţară, estimând că manifestaţiile din Turcia au atins un "nivel îngrijorător".
După ce premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall, acesta a admis că poliţia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestaţiilor. "Este adevărat că au fost comise erori şi că poliţia a recurs la metode extreme", a spus Erdogan.
Protestele de la Istanbul au izbucnit vineri dimineaţa, după intervenţia în forţă a poliţiei pentru a îndepărta câteva sute de activişti care ocupau de trei zile Parcul Gezi, din Piaţa Taksim, pentru a împiedica tăierea a 600 de copaci ca parte a unui proiect de dezvoltare urbană foarte contestat. Ulterior, mișcările contestatare s-u răspândit și în alte oraşe, precum Izmir, Antalya sau capitala Ankara, unde incidente violente au avut loc între poliţie şi demonstranţii care intenţionau să mărşăluiască către parlament.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News