Mihail Gorbaciov, moment important alături de familie
Data publicării:
Autor: Bogdan Cotigă
WhatsApp
Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a împlinit sâmbătă 88 de ani înconjurat de familie şi fără acte oficiale pe agendă, informează EFE.

'Nu are nimic programat (pentru sâmbătă), dar, evident, îşi va sărbători ziua de naştere. A invitat rude şi prieteni', a declarat pentru agenţia RIA Novosti reprezentantul fostului lider sovietic, Pavel Palajcenko. Gorbaciov a organizat şi anul trecut o petrecere discretă, care a avut loc la fundaţia din Moscova care îi poartă numele. În ajunul zilei de naştere a fostului preşedinte sovietic, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei de Studii Politice Gorbaciov, Vladimir Poliakov, a dezminţit zvonurile privind emigrarea 'părintelui' perestroikăi din Rusia. 'Este absurd. Gorbaciov a trăit şi continuă să trăiască în Rusia', a declarat Poliakov, care a adăugat că, 'deşi a primit numeroase invitaţii', în ultimii ani fostul lider sovietic nu a mai efectuat vizite în străinătate din motive de sănătate. În prezent, Gorbaciov trăieşte singur într-o locuinţă de stat situată la periferia Moscovei, potrivit lui Poliakov.

Rol istoric în evoluția țării

Cu prilejul aniversării lui Gorbaciov, mai mulţi experţi ruşi au salutat rolul acestuia în istoria ţării, în contextul în care moştenirea fostului lider sovietic continuă să deştepte pasiuni în societatea rusă. Potrivit analistului politic Leonid Gozman, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a avut de ales între 'a strânge şi mai mult şurubul' şi a începe un proces de liberalizare, 'şi a optat pentru a doua variantă'. 'Sunt convins că nu îi era foarte clar unde îl va duce acest drum', a apreciat expertul rus, făcând aluzie la dezintegrarea URSS. Gozman i-a mulţumit totuşi lui Gorbaciov pentru 'decizia de a urma calea libertăţii'. În ceea ce-l priveşte, senatorul rus Oleg Morozov a declarat că provocările cu care s-a confruntat Gorbaciov în fruntea imperiului sovietic, aflat în ultimii săi ani de viaţă, presupuneau nişte calităţi pe care fostul lider sovietic 'nu le avea'. 'A preluat frâiele ţării, dar nu ştia ce să facă', a apreciat Morozov. La rândul său, fostul consilier pe probleme economice al lui Gorbaciov, Abel Aganbegyan, l-a numit pe ultimul lider sovietic drept o persoană 'extraordinară' şi 'foarte controversată', care 'le-a dat oamenilor drepturi, dar care a făcut şi multe greşeli'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel