Mihail Gorbaciov are AȘTEPTĂRI de la Joe Biden: Vreau să prelungească acordul nuclear dintre SUA și Rusia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Mihail Gorbaciov
Mihail Gorbaciov
Într-un interviu recent, fostul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a subliniat așteptările pe care le are de la noul lider de la Casa Albă, Joe Biden.

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a declarat că se așteaptă ca președintele ales al SUA, Joe Biden, să prelungească ultimul tratat major de control al armelor nucleare între Moscova și Washington atunci când acesta va expira, luna viitoare. Într-un interviu acordat luni agenției de știri RIA din Rusia, Gorbaciov, în vârstă de 89 de ani, a spus că se bazează pe Biden, despre care a spus că l-a întâlnit de mai multe ori, pentru a prelungi tratatul Noului START.

Gorbaciov își dorește aprofundarea relațiilor

Pactul limitează numărul de focoase nucleare strategice, rachete desfășurate și bombardiere grele pe care le pot avea cele mai mari două puteri nucleare ale lumii, și este considerat piatra de temelie a controlului global al armelor.

„În timpul campaniei electorale, el (Biden) a spus că tratatul trebuie prelungit”, a spus Gorbaciov. „Dar cred că acesta este doar primul pas. Trebuie să ne punem de acord asupra unor reduceri suplimentare. Trebuie să discutăm și să ajustăm doctrinele militare ”, a mai precizat fostul lider sovietic.

Gorbaciov, ale cărui forțe de control al armelor din anii 1980 și reforme orientate spre democrație au dus la finalizarea Războiului Rece, este încă un factor influent la Kremlin datorită experienței sale vaste în gestionarea relațiilor cu Washingtonul.

Biden este deschis prelungirii acordului

Biden, care îl va succeda pe Donald Trump în funcția de președinte al SUA pe 20 ianuarie, a declarat că este în favoarea extinderii Noului START, care expiră pe 5 februarie, deși nu este clar cât de lungă ar putea fi prelungirea acordului. 

Sub președinția lui Trump, Washingtonul a renunțat oficial la Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune în 2019, acuzând Moscova că l-a încălcat, ceea ce Moscova a negat. De asemenea, Washington s-a retras din Tratatul Cerului Deschis în noiembrie anul trecut, un acord de control și verificare a armelor, informează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel