Mihai, victimă din Colectiv, despre filmarea publicată de Tolontan: E EDITAT. Nu e materialul brut. Ce s-a dorit?
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Mihai, cineast și regizor de film documentar, a fost în clubul Colectiv, în urmă cu patru ani. A stat o lună în comă. 

El a vorbit, la Digi24, despre ce s-a întâmplat în Colectiv, dar și despre filmarea din primele momente ale salvării, publicată de către jurnalistul Cătălin Tolontan. Subliniază că nu e material brut, ci editat. 

”Am disecat acest material, la detaliu, cadru cu cadru, și am văzut că este editat, nu arată ca un material... profesia mea este de regizor și vă spun că nu este un material original, nu e tot materialul, nu e brutul, aia nu este secvență care să fie făcută numai din stop camera, ce filma operatorul, deci există mult mai mult” a spus Mihai, tânăr aflat în Colectiv, în urmă cu patru ani. 

Mihai subliniază că editarea imaginilor brute arată o intenție. 

El se întreabă care este scopul acestui material editat: ”Faptul că a fost editat arată o intenție, care e acea intenție? Ce s-a dorit cu materialul acesta?”, gândindu-se că materialul a fost editat în DSU și lansează două ipoteze: raport intern sau video de instruire. 

Imaginile n-au fost prezentate însă în spațiul public ca imagini editate, ci ca primele imagini de la salvare, ceea ce au dat impresia unui brut pentru ochiul unui om care nu este de profesie. În plus, dacă au stat în sertat patru ani, așa cum se acuză, care ar mai fi fost rostul editării lor de către DSU? O altă întrebare este de ce ar vrea DSU să editeze fix acest material acuzator? 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel