Mihai Tudose, eroul uitat al disputei Baconschi-Florescu pe prețul cafelei
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Inquam Photos / Alexandru Busca
Inquam Photos / Alexandru Busca
Teodor Baconschi, antropolog, lector universitar, ambasador la Paris (prietenii știu de ce), Ofițer al Ordinului Național “Serviciul Credincios” și ambasador în centrala MAE, l-a stuchit în fața a mii de urmăritori Facebook pe celebrul cafegiu Florescu, după ce a cumpărat o râșniță de cafea la Bookfest.

De când a făcut Zuckenberg din condica de sugestii și reclamații un artefact obsolet și caduc (am întors bine din condei acest pleonasm, domnule Ofițer?) diverși nemulțumiți împărtășesc cu prietenii dramoletele trăite în comerțul capitalist.

Un caz banal, haios la prima vedere, ascunde, în profunzime, o dramă, confirmând ceea ce ne spun de atâția ani testele PISA, dar și celelalte evaluări ale performanțelor societății românești în lumea digitală a secolului XXI.

Putem vorbi de România digitalizată când un premier (Mihai Tudose) se laudă că nu are card bancar? Fără să-l întrebe nimeni, fără să fie presat de presa care ar fi încercat să-i stoarcă astfel de mărturisiri. Sau când un ministru cu doctorat la Sorbona anunță lumii că nu știe să opereze un POS, că a tastat codul PIN fără să se uite la suma pe care o valida (754 lei), prinzându-se abia când a citit extrasul bancar, cel mai probabil tipărit, ca procesele verbale aflate în secția de votare din rue de l'Exposition, 3, Paris?

Ciudat, nu? Mai ales că vorbim de elite: Tudose a fost conferențiar la Academia SRI, iar Baconschi a primit, în 2011, Premiul ”Celebritatea anului” de la gala cu același nume. În ce a fost celebru Baconschi ar trebui să vă dați seama după cum își administrează contul bancar. El a primit premiul ”Celebritatea anului în administrație”...

Astfel de destăinuiri, pe de altă parte, alimentează prejudecăți pe care ar trebui să le combatem cu fermitate, fiind nejustificate. Îi fac pe răuvoitori să spună că miniștrii n-au nevoie de card, fiindcă iau banii cu sacoșa, iar ambasadorii din centrala MAE sunt obișnuiți să nu plătească pungile cu cafea, că de aia au colegi la post. Râșnița a plătit-o, iar punguța cu cafea se aștepta s-o primească moca, nu arabica.

VEZI ȘI: Baconschi, supărat că a dat bani grei pe cea mai scumpă cafea din lume. Florescu spune că-l dă în judecată: „Să vă fie rușine”. Povestea cafelei care a înnebunit Internetul - https://www.dcnews.ro/baconschi-suparat-ca-a-dat-bani-grei-pe-cea-mai-scumpa-cafea-din-lume-florescu-spune-ca-l-da-in-judecata-sa-va-fie-rusine-povestea-cafelei-care-a-innebunit-internetul_918204.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel