Data actualizării:
Data publicării:

Mihai Daraban: 100.000 euro/hectarul de teren agricol în Constanța

Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Centură Constanța
Centură Constanța

Președintele CCIR, Mihai Daraban, subliniază o problemă cheie în construirea de autostrăzi, una a României. 

”Lipsa de infrastructură îl împinge pe omul de afaceri din România să-și crească prețul la transport, practic să piardă competiție cu țările din jur și aceasta este o urgență maximă. Revenind la fondurile europene, la noi marea problemă la autostrăzi rămân traseele, cea mai mică problemă ar fi absorbția de fonduri europene pentru infrastructură, lucrurile pot fi foarte simple, la fel ca și subvenția în agricultură, numai că trebuie să ai o singură condiție de eligibilitate, să arăți că terenul pe care se face autostrada este al tău, este eliberat de sarcini. Aici intervin problemele românești, specifice: pe unde trece autostrada, pe terenul cui? Marea problemă a noastră este că aceste exproprieri se fac exclusiv cu bani de la buget, nu sunt eligibile pe fonduri europene.” a spus Mihai Daraban, la DCNews LIVE

”Pe la centura Constanței, exproprierea a fost de 10 euro pe metru pătrat de teren agricol, adică 100.000 de euro hectarul” a spus președintele CCIR. 

Mihai Daraban a subliniat: ”În condițiile acestea, nu vom putea construi niciodată autostrăzi, pentru că bugetul de stat nu va putea niciodată să plătească sumele acestea unuia și altuia, nu mai comentez că unii care știu traseul de la început își trec terenul din extravilan în intravilan, își mai fac câte un PUZ și câte un PUD ca să crească prețul terenului ce va trebui să fie expropriat. Aceasta este marea problemă în România, pe scurt. Pleacă de la faptul că-n expropriere banii sunt oarecum legali, aparent, easy money, pentru că vremea în care luai bani de la constructori ca șpagă s-a cam dus”. 

”Nu e o rușine să copiezi o legislație”

”Când avem o mare dilemă și nu știm cum să rezolvăm un caz anume, trebuie să ne acceptăm nivelul de pregătire și să copiem o legislație. E foarte simplu, nu e o chestiune complicată în a face un schimb de bune practici. Nu e o rușine să copiezi o legislație. Sunt țări unde sunt prețuri stabilite de guverne, unde se judecă mai târziu, dar nu se stă. Lucrurile sunt foarte complicate în România. Vă spun: fondurile europene pentru autostradă sunt la fel de simplu de obținut ca și subvenția pentru agricultură”. a mai spus președintele Camerei de Comerț și Industrie a României. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel