Data publicării:

Mihai Chirica, despre poluarea din Iași: Suntem pe drumul cel bun

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a spus că orașul merge pe drumul cel bun.

Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a spus că orașul merge pe drumul cel bun din punct de vedere al poluării.

„Sincer, nu pot să spun că sunt mulțumit atât timp cât sunt depășiri, dar suntem pe drumul cel bun. Mai mult decât atât, nu ne putem autoevalua, aici ne evaluează Garda de Mediu, Agenția de Protecție a Mediului, Comisia Europeană, de la această premisă plecăm și cred că putem face mai mult", a spus Mihai Chirica.

Poluarea ține de mai multe instituții

 

Mihai Chirica a spus că nu numai Ministerul Mediului și autoritățile locale sunt responsabile de poluare, ci și alte Ministere care trebuie să intervină în problemă.

„În principiu nu sunt alte probleme decât în celelalte mari aglomerări urban din România, mai ales în ceea ce privește depășirile pe PM10, multe șantiere în special ne dezvoltăm. Dar, ceea ce s-a scăpat din vedere este că lucrurile nu stau numai în curtea Ministerului Mediului sau în curtea autorităților locale. Mai sunt și alte Ministere care trebuie să aplice planul de măsuri din regulamentele și directivele europene cum ar fi Ministerul Transporturilor, Agriculturii, implicarea Ministerului Sănătății. Prin urmare, vrem să facem o echipă mult mai largă pentru a putea depăși aceste momente", a adăugat primarul Iașului.

Depășiri mai puține

 

Chirica a spus și că depășirile stațiilor de monitorizare a poluării sunt în scădere, explicând că: „În 2019, am redus la jumătate numărul de depășiri pe stații. Am avut o stație cu 36 de depășiri, altă stație cu 59 de depășiri. Oarecum, peste medie, dar având în vedere că acum 5 ani erau peste 200, suntem pe drumul cel bun".

Închiderea drumurilor

 

Primarul Iașului a explicat și faptul că limitarea accesului în oraș pentru limitarea poluării ar fi o măsură neconstituțională și care nu poate fi implementată de autoritățile locale, ci de Ministerul Transporturilor.

„Din păcate, noi nu putem, pentru că DN-urile sunt în administrarea Ministerului Transporturilor și ei sunt singura autoritate care poate limita acest acces. Pe de altă parte, este un drept constituțional să folosești un bun pe care îl deții. Bineînțeles, limitat și cu măsurile cuvenite, dar vrem să încercăm să convingem în primul rând, să oprim invazia de mașini foarte vechi în România, acele sub EURO4, care au aproape 20 de ani și poluează foarte mult", a încheiat edilul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel