Mihaela Bilic, sfaturi de care să ținem cont în Postul Paștelui: Este importantă relația cu foamea. Să nu vă fie frică! / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @Racool_studio
În cadrul emisiunii „Frecvența gustului”, cu Mihaela Bilic, de pe Europa FM, medicul nutriționist a vorbit despre Postul Paștelui. 

Postul Paștelui este important pentru credincioșii creștini, în special cei de rit ortodox, deoarece reprezintă un timp de pregătire spirituală înaintea sărbătorii Învierii Domnului. Acest post are o semnificație profundă religioasă și este considerat un timp de curățire a sufletului și trupului, de reflecție asupra propriilor greșeli și de întărire a legăturii cu Dumnezeu.

Mihaela Bilic a oferit câteva sfaturi de care ar trebui să ținem cont în Postul Paștelui. 

„În post este importantă relația cu foamea. Vă sfătuiesc să încercați să fie un exercițiu pentru a vă crește toleranța la foame și să vedeți că nu se întâmplă nimic dacă mâncăm mai rar. Ideea postului, din punct de vedere religios, este să te confrunți cu foamea și să nu-ți mai fie simțurile satisfăcute cu plăceri lumești, așa că asta ar fi prima condiție a postului, să nu fii sătul, să nu fii într-un extaz culinar și să-ți lipsească acele produse, acea mâncare bună care te făcea să crezi că îți este cuvenită.”, a spus medicul.

 

Mihaela Bilic susține că postul este foarte benefic pentru organism și chiar dacă la început e mai dificil, după câteva zile organismul se va obișnui.

Postul înseamnă mâncat mai rar și mai puțin. Este un lucru extraordinar pentru organism și dacă o faceți fără să fiți frustrați, nu vă pedepsește nimeni. Veți vedea că după câteva zile, în care s-ar putea să fiți puțini mai nervoși și mai irascibili, intervine o obișnuință și veți simți o stare de energie suplimentară. Energia nu este doar din mâncare, așa că nu vă faceți griji, nu se întâmplă nimic, nu cădem pe jos de foame.”, a spus Mihaela Bilic. 

 

Să nu vă fie frică să țineți post!

„Noi ne impunem limite crezând că mâncarea este elementul esențial al vieții și fără de el nu se poate. Prin distanțarea de mâncare ne redescoperim și realizăm nu numai că nu avem limite, dar, cu siguranță, există și alte forme de energie în afară de mâncare, pe care nu le cunoaștem și nu știm să le accesăm. Este extraordinar acest exercițiu, să descoperi că nu mâncarea te domină pe tine și că poți să trăiești și luând o pauză de la ea.

Fiecare, după posibilități și după putere, trebuie să testeze lucrul acesta, însă important este să pleci cu inima bună, cu încredere. Fricile sunt cele care ne limitează și ne blochează câteodată accesul la experiențe noi și la cunoașterea ființei noastre. Să nu vă fie frică să nu mâncați, să nu vă fie frică să țineți post, iar dacă postul este ținut prin îndopare cu produse procesate și făinoase cu multe grăsimi, până la urmă, aș zice că în loc să țineți post așa, mai bine nu îl țineți pentru că obiectivul ar fi să găsiți înțelepciunea, pacea interioară și starea de spirit în care să vă fie bine, să fiți mai în pace, mai calmi, mai înțelegători, mai cu drag de oameni și de Dumnezeu.

Este o perioadă în care ar trebui să ne gândim mai mult la partea spirituală decât la cea alimentară și fiecare, după posibilități, ar merita să facă o astfel de încercare. Orice e mai bine decât nimic. Și dacă e o zi pe săptămâna e bine, și dacă sunt două, și dacă țineți tot postul. Important este să fie decizia voastră și să nu fie nici ca recompensă, nici ca pedeapsa pentru greșeli, păcate, sau prin intermediul lui să dobândiți o recompensă. Postul se ține pentru împăcarea cu noi și pentru a lua o pauză de la aceste plăceri de necontestat care vin din alimente.”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic la emisiunea „Frecvența gustului”, de pe Europa FM. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel