Data publicării:

Mihaela Bilic: Nitriţi, mezeluri şi legume. Ce riscuri ridică un consum mare de nitriţi?

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Nicolas Postiglioni, Pexels
Fotografie de la Nicolas Postiglioni, Pexels

Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuţi nutriţionişti din România, a vorbit despre riscul consumului de nitriţi în cantităţi mari. 

Alegeri prezidentiale 2024

"Nitriți, mezeluri și alte legume

Pastramă, șuncă, salam…sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!

Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru- un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.

Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire. În Europa utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs.

Ce riscuri ridică un consum mare de nitriți? În anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/ nitrați și riscul de cancer colorectal. În consecință autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150g/ săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500g/săptămână.

Atenție, mezelurile sunt doar una dintre sursele de nitriți din alimentație. Nitriții se formează natural prin oxidarea azotului sub acțiunea microorganismelor din plante, apă și sol. Cea mai mare concentrație de nitriți o găsim în legumele cu frunze și în rădăcinoase: ridiche, țelină, morcov, sfeclă, spanac, salată, fasole verde și mazăre. Apa de băut reprezintă 25% din aportul total de nitriți, iar carnea și mezelurile o mică parte. Data viitoare când puneți șunca la colț pentru conținutul de nitriți, gândiți-vă că țelina e la fel de vinovată!", a scris Mihaela Bilic pe Facebook. 

Alimentele care pot reduce simptomele artritei: "Distribuie corect calciul în oase şi în articulaţii"

Pentru reducerea simptomelor artritei, este esenţial să includeţi în dietă alimente care sunt sănătoase pentru oase şi articulaţii, potrivit Daily Express. Acestea, după cum se precizează un articolul din publicaţia Daily Express, includ alimente bogate în potasiu.

Potasiul din alimente este important pentru sănătate. Ajută la echilibrarea excesului de sodiu, reduce retenţia de lichide şi distribuie corect calciul în oase şi în articulaţii, notează dr. Claire Morrison, potrivit Rador.

Alimentele care conţin o cantitate mare de potasiu sunt pepenii, portocalele şi caisele. După cum a explicat expertul, 100 g de banană conţine 358 mg de potasiu, pepenele galben - 267 mg, portocalele - 181 mg şi caisele - 259 mg.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel