Dr. Mihaela Bilic publică pe pagina sa de facebook următorul mesaj despre urmările obiceiului de a adăuga sosuri și toppinguri la orice mâncare.
„Când mâncarea n-are gust, rezolvarea e sosul. Din belșug!
Poate vi se pare ciudat când spun că nu e ușor să faci mâncare bună... fără sos. Alimentele, așa cum le-a făcut Natura, sunt mult mai puțin gustoase și irezistibile decât credem noi. Putem spune chiar că sunt ușor fade, intensitatea gustului este prea puțin puternică pentru a ne impresiona papilele. Fie că e vorba de carne, lapte sau făinoase, gustul lor este neutru, fără condimente și ierburi aromate majoritatea preparatelelor ar fi banale.
De la sos vine gustul, de la sos vin și caloriile!
Atunci cum de ajungem să credem că nu ne putem abține de la mâncare, că totul este atât de savuros și delicios încât devenim obezi din cauza mâncării? Părerea mea e că nu mâncarea în sine e de vină, ci „potențiatorii” de gust, adică sosurile și toppingurile care se adaugă din belșug peste orice aliment. Vorbesc despre acele sosuri gata preparate, fie că e vorba de muștar, maioneză, ketchup, tzatziki sau alte câteva sute de variante frumos colorate, în care sunt „înecate” aproape toate preparatele: salate, legume, paste făinoase, orez, cartofi prăjiți/copți, burgeri, cârnați, sandvișuri, șaorma și chiar clătitele și înghețata. Totul are sos sau topping din plin. De la sos vine și gustul, de la sos vin și caloriile!
Nu că aș avea ceva împotriva aromelor, dar sosul ascunde de obicei un preparat inferior dpdv al calității sau al iscusinței bucătarului. De la restaurante până la fast food și chioșcuri stradale, majoritatea produselor pe care le consumăm sunt mediocre și pline de sos. Încercați să gustați cu adevărat cartoful, hot dog-ul, chifteaua sau spaghetele dând sosul la o parte. Sunt ele atât de irezistibile și delicioase precum credeați? Până și clătitele sau deserturile pierd din puterea de atracție fără sos de ciocolată sau caramel.
Soluția, detox la nivelul papilelor gustative
De ce ne supărăm pe mâncare, când de fapt papilele noastre sunt sensibilizate și supra-stimulate de aceste sosuri supra-adăugate? În realitate mâncăm mult și prost, iar mai trist este că rămânem cu senzația că am mâncat bine. Iar la capitolul ingrediente, majoritatea sosurilor conțin potențiatori de gust, așa că nu doar ne plac, dar le vrem iar și iar.
Soluția ar fi un „detox” la nivel de receptori gustativi, să scăpăm de acești „îmbunătățitori" de gust, ca să ajungem să ne bucurăm din nou și să fim satisfăcuți de produsele naturale, fade... Fără sosuri și toppinguri, mai mult de jumătate din oferta alimentară ar fi de neconsumat... spre siguranța siluetei și sănătății noastre și spre disperarea industriei alimentare”, scrie Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Cine a fost iubirea secretă a lui Toma Caragiu. Din cauza ei actorul a intrat în depresie și a stat închis în bibliotecă zile la rând
- România e cu un pas înainte față de țările Schengen. Despescu: Toți apreciază modelul românesc. Suntem bifați ca model de urmat / video
- Corneliu Ștefan: În Dâmbovița s-au pornit motoarele în cel mai mare proiect cu fonduri europene din istoria Regiunii Sud-Muntenia
- Air Schengen și nu prea. Românii, controlați pe aeroporturile din Paris și Viena. Klaus Iohannis anunță "o discuţie foarte serioasă"
- Răsturnare de situație la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Ce a decis familia pentru cel supranumit „Stăpânul Moldovei“
- Tânărul întors din Olanda care și-a deschis grădină cu lalele pe 2.000 de mp. Accesul pentru public este liber, iar ședința foto profesională e inclusă
- Naty Badea: Nu mai este de trăit în Italia. Mie îmi este foarte teamă chiar și să merg pe stradă
- Scenariul lui Adrian Năstase privind războiul din Ucraina / video
- Visul gălățenilor a devenit realitate. A fost lansată nava de pasageri
- Ninge în mai multe zone din România. Imaginile zilei, cu pomii înverziți acoperiți de zăpadă, după temperaturi de peste 30°C / foto și video în articol