Data actualizării:
Data publicării:

Der Standard: Migranții vin în Austria prin ”Imperiul lui Orban”. Nehammer, blat cu autocratul de la Budapesta

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Aderararea României la Schengen. Carmen Avram: Așa îl dezgolim pe Nehammer de argumente. Nu va mai avea ce să spună / Foto: Pixabay, de TheAndrasBarta
Aderararea României la Schengen. Carmen Avram: Așa îl dezgolim pe Nehammer de argumente. Nu va mai avea ce să spună / Foto: Pixabay, de TheAndrasBarta
Jurnalistul german care a detonat în 2019  scandalul IbizaGate, ce a dus la căderea guvernului de la Viena, publică în ziarul austriac Der Standard un comentariu critic la adresa cancelarului Karl Nehammer, pe tema migrației. Nehammer a folosit pretextul azilanților care ar veni din România, pentru a bloca prin veto accesul României în Schengen.

Oliver Das Gupta, jurnalist care lucrează ca freelancer pentru site-ul german Der Spiegel și pentru cotidianul Der Standard, recunoaște, într-un text publicat în ziarul austriac, că majoritatea migranților care intră ilegal în Austria vin prin Ungaria.

Ca să nu aibă cereri de azil în Ungaria, Viktor Orban face vânt migranților în Austria, scrie Das Gupta, care adaugă că ministrul de Interne a confirmat că principalele rute ale migrației ilegale sunt prin Serbia și Ungaria. ”Majoritatea migranților vin prin Imperiul lui Orban”. Granița Schengen a Ungariei cu România și frontiera externă a UE cu Serbia nu sunt în niciun caz sigilate, mai adaugă Gupta, într-o poziție oarecum similară cu a cancelarului Nehammer, în ceea ce ne privește.

”Oricine dorește să stopeze migrația ilegală în Austria trebuie să precizeze clar rolul extrem de problematic al lui Orbán, și nu doar în treacăt, precum Nehammer, chiar dacă acest lucru riscă să încordeze relația dintre Viena și Budapesta și să-i supere pe susținătorii lui Orban din OVP (partidul lui Nehammer-n.red.)”, a scris Gupta.

În timp ce Serbia face eforturi pentru a pune capăt fenomenului, Aleksandar Vučić impunând viză pentru cetățenii unor țări problemă, Viktor Orban ”acționează în mod distructiv”, eliberând contrabandiști arestați pentru trafic de persoane. Das Gupta nu oferă o explicație pentru politica paradoxală a premierului Nehammer, care în loc să-l critice pe Orban, ”preferă să-l curteze”.

De remarcat că între Budapesta și Viena nu sunt doar afinități politice, care țin de orientarea de dreapta a guvernelor celor două țări. Mai importantă este poziția comună față de Vladimir Putin și războiul dus de Moscova în Ucraina. Viena, considerată de presa britanică drept un hub al spionajului rusesc în Europa,  a profitat din plin de colaborarea cu oligarhii lui Putin, primește gaz la prețuri preferențiale, la fel ca Budapesta, care dezvoltă și proiecte nucleare cu Moscova. 

Ungaria se va opune, până la veto, politicilor europene de azil solicitate de Austria, dar Nehammer a sancționat România, care a dovedit de la începutul războiului solidaritate cu Ucraina și care se află printre țările cele mai afectate de conflict.

În 2019, Das Gupta a făcut parte din echipa jurnaliștilor de la Spiegel și Süddeutsche Zeitung care a publicat ” IbizaGate”. Ei au dat publicității o înregistrare cu camera ascunsă, realizată într-un hotel de cinci stele din Ibiza demonstrând că Heinz-Christian Strache, fostul vicecancelar al Austriei și lider al Partidului Libertății (FPÖ) a acceptat propuneri de mită.  Alyona Makarova, care se dădea drept nepoata omului de afaceri rus Igor Makarov, a oferit FPÖ sprijin financiar în schimbul unor contracte guvernamentale. Scandalul a provocat prăbușirea coaliției de guvernare austriece la 18 mai 2019 și a dus la alegeri anticipate. Strache a susținut că nu a comis niciodată activități ilegale, deși ulterior a fost condamnat pentru primirea unor finanțări ilegale, folosindu-se alte probe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel