Migranții, din ce în ce mai importanți pentru piața muncii
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Migranții sunt o resursă din ce în ce mai importantă pentru piața muncii. 

Numărul migranţilor care lucrează departe de casă a crescut rapid în ultimii 10 ani, iar banii trimişi de aceştia în ţările lor însumează mai mult decât totalul investiţiilor străine şi ajutorului pentru dezvoltare pentru aceste ţări, indică un studiu al Centrului pentru analiza migraţiei din cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) citat marţi de dpa și Agerpres. 

Numărul lucrătorilor migranţi de pe plan mondial a fost de aproape 170 de milioane în 2020, de peste trei ori mai mulţi decât în 2010, potrivit OIM, care citează datele Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

5% din forța globală de muncă reprezentată de străini

Străinii reprezintă 5% din forţa de muncă globală, în creştere de la 2% în 2010.

Pandemia de coronavirus a arătat rolul important pe care îl joacă aceştia în ţările gazdă: în Marea Britanie, de exemplu, o treime din toţi medicii sunt străini, potrivit analizei OIM pe baza cifrelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Numărul străinilor care lucrează în domeniul sănătăţii este mare şi în Germania, SUA, Franţa, Spania şi Italia.

Banii sunt trimiși către țările de proveniență

În total, migranţii din 50 de ţări cu venituri mici şi mijlocii cuprinse în studiu au trimis în 2020 în statele lor circa 540 de miliarde de dolari. Este vorba de ţări cu un PIB per capita de până la 4.000 de dolari, în care în acelaşi an investiţiile străine şi ajutorul pentru dezvoltare au totalizat împreună circa 440 miliarde de dolari.

În ţări cum sunt El Salvador, Liban, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Tonga, banii trimişi acasă de lucrătorii migranţi au reprezentat peste o treime din PIB total, mai arată raportul OIM.

Zeci de mii de muncitori din afara UE

Ministerul Muncii a aprobat la începutul lui 2021 contingentul anual de lucrători migranţi din afara Uniunii Europene pentru anul care se apropie acum de sfârșit, de 25.000 de persoane. Confruntate cu o lipsă acută de forţă de muncă până la debutul crizei, companiile au apelat la „importul“ de forţă de muncă din afara Uniunii Europene.

Guvernul stabileşte anual un plafon de avize de muncă pentru lucrătorii migranţi, plafon care a fost suplimentat în 2018 şi 2019. Contingentul a fost dublat de la an la an, iar în 2020 a ajuns la 30.000 de avize de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel