Data publicării:
Mierea de albine. Fă testul pentru a vedea dacă este naturală
În ultima perioadă a început să circule în mediul virtual tot mai multe informații despre mierea contrafăcută pe care o găsim în tot mai multe lanțuri de magazine. Înainte de a pune în coș un borcan este bine de știut câteva dintre secretele unei mieri naturale.
Ambalajul și eticheta
O miere de calitate este ambalată igienic, are capacul curat, la fel ca și suprafața borcanului. Nu cumpărați miere dacă vedeți că nu este perfect curată, prezentând impurități ce nu au ce căuta într-un produs de calitate. O mare atenție trebuie dată și etichetei (obligatorie pe fiecare borcan!) și care trebui să conțină informații despre tipul de miere, cantitatea, datele de contact ale stupinei unde a fost produsă, perioada de valabilitate și condițiile în care trebuie păstrată.
Evitați să cumpărați mierea de la comercianții de la marginea drumului. Mierea expusa la soare isi pierde proprietatile, în special datorita actiunii razelor ultraviolete dar si supraincalzirii (si nu sta nimeni sa va aduca tocmai voua miere din borcanele alea bune, care nu au stat la soare).
De asemenea, albinele care stau la strada sunt expuse la intoxicatii de la praful de la placutele de frana, cauciucuri.
Culoarea
În funcție de tipul mierii, aceasta are o culoare specifică. Astfel, dacă este vorba despre mierea de salcâm, aceasta trebuie să fie cât mai aproape de culoarea incoloră. Dacă este prea galbenă, atunci poate fi vorba despre un amestec de miere (albinele nu au cules doar de la salcâm în acea perioadă) sau, deloc de dorit, este vorba despre un produs "îmbunătățit" artificial. La polul celălalt, mierea de mană, cea mai scumpă din categoria acestor produse apicole, trebuie să fie cât mai închis, o culoare mai slabă indicând, din nou, că ar fi vorba despre un amestec, potrivit agrointel.ro.
Gradul de cristalizare
Orice miere cristalizează la un moment dat, dacă este o miere naturală. Totuși, la unele produse – mierea de salcâm, spre exemplu, cristalizarea se face după o perioadă mai lungă, acest lucru fiind și un atribut care îi ajută pe stupari să îi pună un preț mai mare. În fapt, nu este relevant acest aspect, întrucât mierea de rapiță cristalizează cel mai repede și, totuși, este la fel de sănătoasă și își păstrează toate proprietățile chiar și în forma...zaharisită.
[citeste si]
Cristalizarea este un fenomen natural si reversibil (mierea incalzita redevine fluida), dar cristalizarea nu este nicidecum un semn ca s-a stricat. Dimpotriva, cumparand o miere complet cristalizata in borcan aveti o garantie in plus ca este miere naturala, pentru ca mierea inmultita cu glucoza sau alte siropuri si melase de regula nu cristalizeaza sau nu cristalizeaza complet.
Mierea de salcam cristalizeaza greu si contine mai putina glucoza (în mierea florală raportul fructoză/glucoză este de circa 1,15, in vreme ce la mierea de salcam raportul este 1,35). Este motivul pentru care medicii recomanda diabeticilor sa consume in cantitati moderate doar miere de salcam.
Cum faci testul mierii
Testul focului
Luati un colt de servetel, realizati un mic con din hartie si murdariti-l de miere cu ajutorul unei lingurite. Dati foc la capatul manjit cu miere cu ajutorul unui chibrit sau al unei brichete. Daca zona cu miere arde cu usurinta, mierea este autentica. Daca mierea este "lungita", zona murdara de miere nu se va aprinde.
Testul șervețelului
O altă metodă de testare a mierii poate fi şi „murdărirea" unui şervet alb de bucătărie cu o lingură de miere. Cea autentică nu pătează, pe când cele mai multe tipuri de miere artificială lasă pete gălbui.
Testul paharului cu apă
Mierea autentică nu se dizolvă imediat dacă este pusă într-un pahar cu apă. Ea se va duce prima dată la fundul paharului. Dacă mierea este falsificată, se va dizolva imediat şi nu se va depune. Se poate folosi, de asemenea, şi metanol, un tip de alcool obţinut din fermentarea sfeclei de zahăr sau a fructelor. În acest alcool, mierea contrafăcută se dizolvă extrem de uşor şi îi dă lichidului un aspect lăptos.
Prețul
Dacă prețul unei mieri este cu mult sub ceea ce știți că se practică pe piața celor care dețin stupine, atunci acesta este un semn care trebuie să vă ridice un semn de întrebare. Din păcate, însă, acesta nu mai reprezintă un indiciu clar, întrucât unii falsificatori au ajuns să pună chiar prețuri mai mari, motivând clienților ca un produs de calitate...costă!
Cum se falsifică mierea în România
Mierea este un produs ușor de falsificat, cea mai uzată tehnică fiind cea a amestecului de produse apicole. Astfel, deși credeți că ați cumpărat un borcan care conține doar miere de salcâm, în el se poate găsi și miere de tei, de floarea-soarelui sau de alte tipuri de miere, toate naturale, iar fraudarea constă în faptul că plătiți pentru un produs de top, dar primiți ceva de calitate inferioară.
Mai grav este însă când ești înșelat prin comercializarea unui produs care conține sau nu miere, alături de glucoză industrială, obţinută prin hidroliza amidonului din porumb sau din cartofi. Acest tip de glucoză, în stare lichidă, are un gust aproape identic cu cel al mierii și este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoză vă va priva de beneficiile mierii naturale și vă poate pune în pericol sănătatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News