Miercurea Mare - Săptămâna Patimilor. Preot, despre ce înseamnă un post adevărat
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Părintele Ovidiu Ciprian Marțiș, intr-un interviu pentru DC News, a explicat ce înseamnă un post adevărat și a arătat provocările lumii consumeriste.

DC News: Cu privire la unele produse catalogate de post, de exemplu lapte din soia, pate vegetal şi altele asemenea, care substituie produsele de origine animală, cum trebui să procedăm cu  acestea?

'Într-o lume consumeristă, în care aproape totul este de vânzare, până și postul alimentar a ajuns de vânzare, exprimându-mă metaforic. Dacă noi astăzi vrem să postim cu adevărat, după cum ne sfătuiau Sfinții Părinți, atunci postul nostru trebuie să fie faptic, cu fapta, credința fără fapte fiind moartă și apoi, bine-nțeles postul alimentar. Amândouă dacă le corelăm ajungem la o săvârșire corectă a postului. Însă, lumea consumeristă în care trăim ne aduce alimente înlocuitoare nesănătoase, neajutându-ne prin aceasta să postim. A posti nu însemnează a schimba compoziția unui produs alimentar. De exemplu, în loc de lapte de vacă consumăm lapte de soia. A posti înseamnă a mă lipsi de gustul acela, nu de a-l suplimenta cu diverse ingrediente, așa-zise de post, nu am făcut decât să fim ipocriți.'

DC News: Ce înseamă un post adevărat?

'Postul cel adevărat este cel al jertfei, al renunțării, al echilibrului, al cumpătării. De altfel, disperarea și obsesia alimentară a postului nu are decât o semnificație duhovnicească: înfrânarea. Dacă ne vom înfrâna de la produsele din carne sau de la lactate ne vom putea înfrâna și de la înjurătură și de la minciună și de la mândrie și de la multe alte lucruri. Să fim înțelepți, să înțelegem cu adevărat ceea ce este bine să facem și să încercăm să postim prin fiecare zi a vieții noastre dovedindu-I Lui Dumnezeu că dacă El s-a suit pe cruce pentru a noastră mântuire, noi să reușim să stăm la poalele crucii mai abstinenți decât în alte perioade ale anului.' a conchis Părintele Ovidiu Marțiș. 

Citește și -  Miercurea Mare - ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Preot Crângașu: Avem o premieră în istoria omenirii - Video

Preotul Nicolae Crângașu a evidențiat pentru DC News că aparenta înfrângere a Mântuitorului din Miercurea Mare, de fapt, semnifică victoria Lui, prin dragostea sa totală pentru călaii Lui.

În Miercurea Mare se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi. 

În Sfânta și Marea zi Miercuri avem în fața ochilor un tablou înfricoșător al radicalizării luptei, contradicției dintre Mântuitorul Iisus Hristos pe o parte și ceata adversarilor lui pe de altă parte, pentru că în această situație, în ziua de Miercuri, în Săptămâna Patimilor, căpeteniile religioase iudaice se hotărăsc să ia o măsură concretă împotriva Mântuitorului Iisus Hristos, hotărăsc arestarea lui, dacă ar fi fost posibilă nimicirea lui, pentru că ei au considerat că asta a fost singura cale de a scăpa de el, de a-i închide gura și de a face să nu mai propovăduiască Evanghelia, vestea cea nouă pe care Dumnezeu le-a adus-o oamenilor.

"Acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară!" Citește continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel