Micul dejun nu este cea mai importantă masă a zilei! Ce spun cercetătorii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Cel mai probabil credeai că prima masă din zi e cea mai importantă. Nimic mai fals, spun cercetătorii!

Există cercetări care sugerează că laptele sau sucul de fructe nu sunt întotdeauna cele mai bune opțiuni pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, mai ales în ceea ce privește micul dejun, scrie livestrong.com.

Deși unii consideră micul dejun cea mai importantă masă a zilei, alții sunt de părere că pot să-l omită fără consecințe negative asupra sănătății lor. Totuși, ce spun datele științifice în acest sens? Mesele tradiționale cum ar fi micul dejun compus din pâine, unt, gem și suc de portocale nu sunt considerate ideale pentru o dietă sănătoasă.

Sucul de portocale, la fel de dulce ca și "cola"

Inclusiv sucul proaspăt de portocale, deși perceput ca o alegere sănătoasă, conține o cantitate semnificativă de zahăr, similară cu cea găsită într-o doză de Cola. Consumul regulat al acestei băuturi dimineața poate stimula pancreasul să elibereze insulină, determinând o scădere rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Această scădere bruscă poate conduce la o ușoară hipoglicemie pe termen scurt și poate crește riscul unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, diabetul, excesul de greutate sau îmbătrânirea prematură pe termen lung. Astfel, este important să fie luate în considerare alternative mai sănătoase și echilibrate pentru micul dejun, care să ofere o sursă de energie sustenabilă și să contribuie la menținerea sănătății pe termen lung.

Produsele de patiserie, un "dezastru"

Produsele precum gemul, pâinea toast, brioșele și alte delicii de patiserie sunt cunoscute pentru indicele lor glicemic ridicat, ceea ce poate să nu fie ideal pentru un mic dejun sănătos. Laptele de vacă, pe de altă parte, conține lactoză, care poate fi greu de digerat pentru unele persoane, precum și hormoni bovini care nu sunt potriviți pentru metabolismul uman și anumite substanțe care pot avea efecte nedorite, inclusiv stimularea celulelor canceroase.

Contrar opiniei populare, eliminarea laptelui de la micul dejun nu pare să crească riscul de osteoporoză. Experții susțin că produsele lactate nu sunt necesare pentru menținerea sănătății oaselor sau pentru reducerea riscului de fracturi. De asemenea, cerealele disponibile în comerț sunt adesea încărcate cu zahăr, la fel ca sucul de portocale, gemul și alte produse de patiserie.

Proteinele, pe de altă parte, joacă un rol esențial într-un mic dejun echilibrat. Ele nu doar contribuie la pierderea în greutate, dar și la starea de sațietate pe termen lung. Deși mulți consideră micul dejun cea mai importantă masă a zilei, săritul peste această masă nu pare a avea riscuri mari pentru sănătate. De fapt, conceptul de trei mese pe zi este mai degrabă un construct social decât o regulă rigidă în ceea ce privește sănătatea.

Un mic dejun prea bogat, la fel de periculos ca și o țigară

Ideea că micul dejun este esențial poate fi susținută de date statistice care pot fi interpretabile într-un mod tendențios. Aceste date compară adesea persoane sănătoase care iau micul dejun cu altele care sunt fumătoare, consumă alcool sau sunt mai puțin active din punct de vedere fizic. În realitate, impactul micului dejun asupra sănătății poate varia considerabil de la o persoană la alta.

Unii oameni se simt bine și energici fără să mănânce micul dejun și pot rezista până la ora prânzului fără probleme, în timp ce alții resimt foame mult mai repede și nu se pot concentra decât dacă mănâncă ceva. Este important să ne ascultăm semnalele corpului și să mâncăm atunci când simțim foamea, indiferent de momentul zilei. Dar ca și concluzie - micul dejun nu face o diferență majoră în viețile noastre și nu ne ajută neapărat să fim mai sănătoși și să trăim mai mult, spun experții în nutriție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel