Micii scriitori invitați de Biblioteca Metropolitană București. Vor să scrie despre viitorul sustenabil al planetei
Copiii și tinerii din București și Ilfov sunt invitați să participe la un nou concurs de creație literară marca BMB, de această dată tema fiind una extrem de provocatoare și de actuală, sustenabilitatea, cultura fiind un subdomeniu al dezvoltării durabile.
„Concursul de creație literară ”CARTEA VERDE A COPILĂRIEI” este organizat de Biblioteca Metropolitană București, cu sprijinul Direcției Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București.
Îmbinând talentul literar cu exersarea și dezvoltarea unor abilități specifice educației pentru sustenabilitate, copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani sunt invitați să participe la o serie de ATELIERE DE SCRIERE ȘI ILUSTRARE CREATIVĂ, care vor avea loc, în toate filialele BMB, în perioada 17 iulie – 29 septembrie 2023. Participarea este GRATUITĂ!”
Se va realiza un volum de creație literară
„Cele mai bune lucrări realizate în cadrul acestor ateliere vor fi publicate într-un volum de creație literară – Antologie de texte, care va fi tipărit sub egida Editurii Bibliotecii Metropolitane București. Antologia va fi lansată în cadrul unui eveniment cultural-artistic, care se va încheia cu Festivitatea de Premiere a autorilor lucrărilor câștigătoare, publicate în volumul de creație literară.
Pentru realizarea lucrărilor, copiii pot folosi orice formă de exprimare literară: poezie, povestire sau piesă de teatru, pentru a crea o operă literară care să devină un simbol al luptei contra cronometru, pentru salvarea planetei. Lucrările pot fi însoțite/susținute de una sau mai multe ilustrații creative.
CALENDARUL CONCURSULUI
Până în 29 septembrie 2023, perioadă de desfășurare a atelierelor de scriere creativă și ilustrare creativă
2-6 octombrie 2023, centralizarea și transmiterea lucrărilor către coordonatorul proiectului
9-20 octombrie 2023, analiza și selectarea lucrărilor de către comisia de evaluare
23-27 octombrie, centralizarea și comunicarea rezultatelor
30 octombrie – 24 noiembrie 2023, tehnoredactare și tipărire Antologie
27 noiembrie – 22 decembrie 2023 – evenimentul de lansare a Antologiei de creații literare și Festivitatea de premiere (în cazul în care intervin modificări, data exactă și locul desfășurării evenimentului vor fi comunicate în timp util participanților), urmat de evaluarea și raportarea proiectului.
MECANISMUL DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI
Îmbinând talentul literar cu exersarea și dezvoltarea unor abilități specifice educației pentru sustenabilitate, copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani sunt invitați să participle la o serie de ateliere de scriere și ilustrare creativă, care vor avea loc, în toate filialele BMB, în perioada 17 iulie – 29 septembrie 2023.
Lucrările realizate în cadrul acestor ateliere vor fi publicate într-un volum de creație literară – Antologie de texte, care va fi tipărit la Editura Bibliotecii Metropolitane București. Antologia va fi lansată în cadrul unui eveniment cultural-artistic, care se va încheia cu Festivitatea de Premiere a autorilor lucrărilor câștigătoare, publicate în volumul de creație literară.
Pentru realizarea lucrărilor de scriere și ilustrare creativă, copiii pot folosi orice formă de exprimare literară: poezie, povestire sau piesă de teatru, pentru a crea opera literare care să devină un simbol al luptei contra cronometru, pentru salvarea planetei. Lucările pot fi însoțite/susținute de una sau mai multe ilustrații.
CRITERII DE SELECȚIE
– Originalitatea creației literare;
– Valoarea literară a textului;
– Textul să nu depășească două pagini;
– Textul să fie însoțit de minim 1, maxim 2 ilustrații.
– Creația literară trebuie să prezinte clar, momentele principale ale subiectului, respectiv: început, acțiune și deznodământ (nu neapărat un sfârșit).
PREMII
Concurenții care vor fi premiați vor fi anunțați pe e-mail/ personal;
Lucrările participanților vor fi publicate într-o Antologie de texte. Elevii participanți în concurs, cât și profesorii coordonatori vor primi gratuit câte 1 exemplar;
Vor fi acordate diplome pentru fiecare categorie în parte (Premiul I, Premiul II, Premiul III, Mențiune) și Marele Premiu.
Concursul se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentului REGULAMENT OFICIAL
”Ar fi minunat dacă am trăi într-o lume a copiilor activiști, informați și implicați, de aceea, prin intermediul proiectului ”CARTEA VERDE A COPILĂRIEI” ne dorim să îi provocăm pe toți copiii și tinerii din București și din Județul Ilfov, să aștearnă pe hârtie, folosindu-și abilitățile de scriere creativă, cadrul literar și chiar analitic al sustenabilității, deoarece acesta se conectează cu multe discipline și domenii diferite. Biblioteca Metropolitană București trebuie să fie unul dintre promotorii și susținătorii educației sustenabile, în care copiii sunt încurajați să exploreze, să pună întrebări, să facă propriile observații cu privire la mediul înconjurător. Din pasiune pentru educație, din respect pentru cultură!”, a declarat directorul Bibliotecii Metropolitane București, Ramona Ioana MEZEI.
Concursul are ca scop încurajarea copiilor și preadolescenților să își îmbunătățească abilitățile de exprimare în scris și să își dezvolte, în același timp, imaginația și creativitatea, folosind cunoștințele și experiențele personale sau de grup, în ceea ce privește conservarea și protejarea resurselor naturale, având ca scop final dobândirea unei mentalități colective, bazată pe sustenabilitate.
Fiind o instituție de cultură etalon, Biblioteca Metropolitană București își propune să valorifice potențialul creativ al copiilor, lărgindu-le orizontul imaginației și îmbogățindu-le universul afectiv, prin crearea unei punți de legătură între micii cititori și lumea magică a cărților, deoarece scrierea creativă îi învață că există posibilități nesfârșite, atât în exprimarea în scris, cât și în viață.
Despre BMB
Aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București, Biblioteca Metropolitană București este o rețea de de biblioteci publice, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu.
Misiunea ei este de a facilita accesul gratuit şi nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale, servind ca un centru comunitar care susține activ informarea, cercetarea, educația şi recreerea locuitorilor din București şi județul Ilfov şi care contribuie activ la îmbunătățirea calității vieții bucureștenilor prin oferta ei inovatoare şi programul integrat de servicii cu caracter public.” arată un comunicat BMB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News