”Îmi voi rupe o mână sau un picior, orice ca să evit înrolarea!”. Bărbații din Rusia nu vor să lupte pe frontul ucrainean
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Tima Miroshnichenko)
Sursă foto: Pexels (Tima Miroshnichenko)
Bărbații din Rusia sunt terifiați de chemarea la arme a președintelui Putin, frontul din Ucraina devenind, dintr-o idee de propagandă politică, o realitate cât se poate de apropiată. 

Pentru mulți ruși decizia Kremlinului de a chema 300.000 de rezerviști militari pentru războiul din Ucraina a fost un șoc. În marile orașe, războiul de șapte luni al Rusiei împotriva vecinului său a părut întotdeauna o realitate separată de a lor. Dar de îndată ce discursul președintelui Vladimir Putin s-a terminat, acea idee s-a năruit. Doar câteva zile și un ordin de înrolare îi desparte pe unii bărbați de la a ajunge luptători pe frontul din Ucraina. 

Chaturile cu mesaje de la birou sau dintre prieteni au explodat cu discuții îngrijorate despre ceea ce se va întâmpla în continuare. S-au făcut planuri pentru a evita trimiterea în prima linie. Un doctorand în vârstă de 26 de ani și lector la o proeminentă universitate rusă aștepta o livrare de mâncare cu o seară înainte de discursul lui Putin, când a sunat soneria. În locul curierului la ușă s-a confruntat cu doi bărbați în civil care i-au înmânat actele militare și i-au cerut să semneze.

Kremlinul a spus că vor fi chemate doar persoanele care și-au făcut serviciul militar și au abilități speciale și experiență de luptă. Însă Serghei nu are experiență militară, iar tatăl său vitreg este îngrijorat, deoarece neprezentarea la înrolare este o infracțiune penală în Rusia. Tatăl vitreg lucrează într-o companie petrolieră de stat și câteva ore mai târziu a fost căutat de biroul intern de resurse umane ca să i se acorde o scutire legală pentru serviciul militar.

Bărbații sunt dispuși să ia măsuri extreme

Majoritatea bărbaților au căutat modalități pentru a evita mobilizarea. Un alt exemplu, un bărbat, din Kaliningrad, a declarat pentru BBC că va face orice pentru a nu fi recrutat: „Îmi voi rupe o mână sau un picior, voi merge la închisoare, orice pentru a evita toată treaba asta”.

Mii de ruși au participat miercuri seara la proteste împotriva războiului în orașe din toată Rusia. Mulți au spus că li s-au înmânat acte de apel fie în stradă, fie ulterior în arestul poliției. Organizația pentru drepturile omului OVD-Info a enumerat până la 10 secții de poliție numai din Moscova, unde protestatarii au primit actele. Cel puțin un bărbat din districtul Vernadsky din Moscova a refuzat să semneze și a fost amenințat cu un dosar penal.

O femeie a declarat pentru site-ul independent Mediazona că soțul ei a fost reținut la un protest împotriva războiului din Arbat, în centrul Moscovei. A fost dus la o secție de poliție, i-au înmânat acte de apel și le-a semnat în timp ce era filmat de poliție. I s-a spus să se prezinte pentru a fi recrutat joi.

Amenințarea cu arma nucleară îi sperie pe ruși

Mihail, în vârstă de 25 de ani, părăsise Rusia pentru Georgia vecină la începutul războiului și s-a întors în micul său oraș natal din Urali doar pentru câteva zile. Plănuise să se întoarcă, dar acum este îngrijorat de amenințarea armelor nucleare a președintelui Putin și va rămâne în Rusia, aproape de familia sa.

"Suntem într-o stare de panică. În orașul meu mulți au primit deja acte de apel, dar nu sunt înregistrat să locuiesc aici, așa că nu le voi primi”, a spus Mihail.

El și-a asigurat recent un loc de muncă bun la Tbilisi, dar acum îl consideră inutil din cauza escaladării militare.

”La 21 septembrie, a reușit să distrugă chiar și mizeria pe care a făcut-o prima dată la 24 februarie la începutul invaziei”, a spus Mihail furios. ”Am încetat să-mi pese complet, trăiesc doar pentru ziua de azi” a completat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel