”Îmi voi rupe o mână sau un picior, orice ca să evit înrolarea!”. Bărbații din Rusia nu vor să lupte pe frontul ucrainean
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 23 sep 2022, 16:49
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Tima Miroshnichenko)
Bărbații din Rusia sunt terifiați de chemarea la arme a președintelui Putin, frontul din Ucraina devenind, dintr-o idee de propagandă politică, o realitate cât se poate de apropiată. 

Pentru mulți ruși decizia Kremlinului de a chema 300.000 de rezerviști militari pentru războiul din Ucraina a fost un șoc. În marile orașe, războiul de șapte luni al Rusiei împotriva vecinului său a părut întotdeauna o realitate separată de a lor. Dar de îndată ce discursul președintelui Vladimir Putin s-a terminat, acea idee s-a năruit. Doar câteva zile și un ordin de înrolare îi desparte pe unii bărbați de la a ajunge luptători pe frontul din Ucraina. 

Chaturile cu mesaje de la birou sau dintre prieteni au explodat cu discuții îngrijorate despre ceea ce se va întâmpla în continuare. S-au făcut planuri pentru a evita trimiterea în prima linie. Un doctorand în vârstă de 26 de ani și lector la o proeminentă universitate rusă aștepta o livrare de mâncare cu o seară înainte de discursul lui Putin, când a sunat soneria. În locul curierului la ușă s-a confruntat cu doi bărbați în civil care i-au înmânat actele militare și i-au cerut să semneze.

Kremlinul a spus că vor fi chemate doar persoanele care și-au făcut serviciul militar și au abilități speciale și experiență de luptă. Însă Serghei nu are experiență militară, iar tatăl său vitreg este îngrijorat, deoarece neprezentarea la înrolare este o infracțiune penală în Rusia. Tatăl vitreg lucrează într-o companie petrolieră de stat și câteva ore mai târziu a fost căutat de biroul intern de resurse umane ca să i se acorde o scutire legală pentru serviciul militar.

Bărbații sunt dispuși să ia măsuri extreme

Majoritatea bărbaților au căutat modalități pentru a evita mobilizarea. Un alt exemplu, un bărbat, din Kaliningrad, a declarat pentru BBC că va face orice pentru a nu fi recrutat: „Îmi voi rupe o mână sau un picior, voi merge la închisoare, orice pentru a evita toată treaba asta”.

G Ad:

Mii de ruși au participat miercuri seara la proteste împotriva războiului în orașe din toată Rusia. Mulți au spus că li s-au înmânat acte de apel fie în stradă, fie ulterior în arestul poliției. Organizația pentru drepturile omului OVD-Info a enumerat până la 10 secții de poliție numai din Moscova, unde protestatarii au primit actele. Cel puțin un bărbat din districtul Vernadsky din Moscova a refuzat să semneze și a fost amenințat cu un dosar penal.

O femeie a declarat pentru site-ul independent Mediazona că soțul ei a fost reținut la un protest împotriva războiului din Arbat, în centrul Moscovei. A fost dus la o secție de poliție, i-au înmânat acte de apel și le-a semnat în timp ce era filmat de poliție. I s-a spus să se prezinte pentru a fi recrutat joi.

Amenințarea cu arma nucleară îi sperie pe ruși

Mihail, în vârstă de 25 de ani, părăsise Rusia pentru Georgia vecină la începutul războiului și s-a întors în micul său oraș natal din Urali doar pentru câteva zile. Plănuise să se întoarcă, dar acum este îngrijorat de amenințarea armelor nucleare a președintelui Putin și va rămâne în Rusia, aproape de familia sa.

"Suntem într-o stare de panică. În orașul meu mulți au primit deja acte de apel, dar nu sunt înregistrat să locuiesc aici, așa că nu le voi primi”, a spus Mihail.

El și-a asigurat recent un loc de muncă bun la Tbilisi, dar acum îl consideră inutil din cauza escaladării militare.

”La 21 septembrie, a reușit să distrugă chiar și mizeria pe care a făcut-o prima dată la 24 februarie la începutul invaziei”, a spus Mihail furios. ”Am încetat să-mi pese complet, trăiesc doar pentru ziua de azi” a completat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro