MFP modifică schemele de ajutor de stat 807/2014 şi 332/2014
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ministerul Finanţelor Publice modifică schemele de ajutor de stat 807/2014 şi 332/2014, în urma consultării cu toţi actorii din piaţă, demarate încă din data de 3 iulie, informează MFP printr-un comunicat remis Agerpres.

Principalele modificări efectuate în cazul schemei de ajutor de stat 807/2014 vizează introducerea posibilităţii acordării ajutorului de stat pentru acelaşi proiect de investiţii, atât pentru cheltuieli de natura activelor corporale şi necorporale cât şi pentru cheltuieli de natură salarială, fără a se depăşi valoarea eligibilă a cheltuielilor de natura activelor; preluarea condiţiilor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014, în vederea recunoaşterii eligibilităţii cheltuielilor de natura costurilor salariale; prelungirea până în 2025 a perioadei în care se realizează plata ajutorului de stat, ca urmare a introducerii costurilor salariale în categoria cheltuielilor eligibile; stabilirea mecanismului de recuperare proporţională în cazul ajutorului de stat pentru costuri salariale, în situaţia în care locurile de muncă nu sunt menţinute.

De asemenea, acestea mai au în vedere stabilirea valorii minime de 500.000 de lei pentru investiţiile care se realizează în judeţele mai slab dezvoltate, în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 80% din media pe ţară, conform informaţiilor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, în vederea facilitării accesului la finanţare, iar limita de 80% a fost corelată cu nivelul indicatorului PIB pe cap de locuitor utilizat de Comisia Europeană la stabilirea Hărţii regionale pentru fiecare stat membru, respectiv a intensităţii maxim admisibile pe fiecare regiune. Această facilitate va fi aplicată la 29 de judeţe. Formularele vor fi modificate în consecinţă.

În cazul schemei schemei de ajutor de stat instituite prin HG 332/2014, principalele modificări sunt: introducerea posibilităţii demarării proiectului de investiţii după depunerea cererii pentru finanţare; modificarea pragului minim de creare a locurilor de muncă precum şi a categoriei acestora, respectiv minimum 30 locuri de muncă înalt calificate (locurile de muncă ocupate de persoane care deţin o diplomă din învăţământul postliceal sau superior) şi calificate (locurile de muncă ocupate de persoane care deţin o diplomă emisă de o instituţie de învăţământ sau un certificat de calificare emis de un furnizor autorizat conform OUG nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor); pentru 29 de judeţe, mai slab dezvoltate, în care PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic sau egal cu 80% din media pe ţară, numărul de noi locuri de muncă se diminuează la 15, introducerea noţiunii de "salariul minim brut lunar" în valoare de 8.000 de lei pentru un loc de muncă înalt calificat (circa 4.600 de lei net), respectiv în valoare de 5.500 de lei pentru un loc de muncă calificat (circa 3.200 de lei net), eliminarea obligativităţii operatorului economic de a nu înregistra debite restante la bugetul general consolidat al statului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare, nu se mai solicită Certificat de atestare fiscală la momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare (această obligaţie rămâne valabilă la momentul plăţii ajutorului de stat, acestea fiind solicitate de reprezentanţii DGAS).

De asemenea, se mai prevede înlocuirea mecanismului de depunere a cererilor pentru finanţare în sesiuni cu mecanismul de depunere continuă şi eliminarea selecţiei pe bază de punctaj; introducerea condiţiei potrivit căreia contribuţia întreprinderii la creşterea economică şi dezvoltarea regională trebuie să fie cel puţin egală cu valoarea ajutorului de stat acordat; flexibilizarea procedurii de plată a ajutorului de stat, prin eliminarea condiţiilor referitoare la crearea a minimum 10 locuri de muncă la depunerea primei cereri de plată, precum şi la numărul maxim de cereri care se pot depune într-un an calendaristic; introducerea condiţiei de depunere a cererilor de plată a ajutorului de stat până la data de 30 septembrie a fiecărui an, în vederea asigurării unei gestionări eficiente a bugetului alocat schemei; introducerea obligaţiei de a menţine locurile de muncă create pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data ocupării fiecărui loc de muncă, cu nivelul salariului mediu cel puţin la nivelul salariului mediu lunar calculat în perioada de plată; stabilirea mecanismului de recuperare proporţională a ajutorului de stat plătit în funcţie de numărul de locuri de muncă care nu sunt menţinute.

Proiectele de acte normative au fost republicate pe site-ul MFP la rubrica Transparenţă decizională.

Prin HG nr. 332/2014 se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni şi redresarea economiei româneşti, prin realizarea de investiţii şi crearea de noi locuri de muncă.

Susţinerea investiţiilor are în vedere atât dezvoltarea capacităţii productive a economiei naţionale, cât şi creşterea contribuţiilor întreprinderilor finanţate prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat al statului, precum şi la bugetele locale. Aceste avantaje justifică efectuarea cheltuielilor din bugetul de stat pe care măsura de sprijin financiar le implică.

În prezent, bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 2.700 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării, bugetul anual maxim fiind de 450 de milioane de lei, respectiv echivalentul a circa 100 de milioane de euro.

Perioada de derulare a schemei este 2014 - 2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015 - 2025 pentru plata ajutorului de stat.

Prin HG nr. 807/2014 se intenţionează încurajarea participării active a întreprinderilor la reducerea decalajelor economice dintre regiuni, prin stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, adresate atât pieţei interne cât şi competitive la export.

Susţinerea investiţiilor are în vedere atât dezvoltarea capacităţii productive a economiei naţionale, cât şi creşterea contribuţiilor întreprinderilor finanţate prin plata de taxe şi impozite la bugetul general consolidat al statului, precum şi la bugetele locale. Aceste avantaje justifică efectuarea cheltuielilor din bugetul de stat pe care măsura de sprijin financiar le implică.

În prezent bugetul maxim al schemei de ajutor de stat este de 4.070 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării, bugetul anual maxim fiind de 638 de milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel