Data publicării:
Metoda ”Accidentul” încă face ravagii. O femeie le-a dat 6.000 de euro escrocilor
Metoda ”accidentul” încă este folosită de escroci și încă are succes, iar victimele ajung să plătească sume consistente.
Victimă a unor astfel de escroci a căzut recent și o femeie din orașul Vălenii de Munte. Ea a plătit aproximativ 6.000 de euro unor astfel de infractori care i-au spus că fiul ei se află în spital în urma unui accident.
Potrivit IPJ Prahova, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, o femeie din orașul Vălenii de Munte ar fi fost contactată telefonic de persoane care s-au prezentat în mod mincinos ca fiind reprezentanții unui spital.
Femeii i s-ar fi spus că fiul ei a suferit un accident rutier grav. Escrocii au solicitat și obținut de la victimă 21.000 de lei și 1.400 de euro, în vederea acoperirii unor costuri medicale, au explicat polițiștii.
Luni, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Vălenii de Munte fac percheziții domiciliare, în județele Prahova și Dâmbovița, la persoanele bănuite de înșelăciune. La finalul acțiunii vor fi duse la audieri patru persoane.
Citește și: O bătrână din Brașov i-a dat unui străin 130.000 euro după ce a păcălit-o prin „metoda accidentul”
De ce metoda ”accdentul” are încă succes
Psihologul criminalist Tudorel Butoi a explicat, pentru DC News, cu ceva vreme în urmă de ce metoda ”accidentul” este atât de actuală și pe ce se bazează escrocii atunci când fac portretul victimelor.
”În infracționalitate se merge mereu pe temeiul eficienței. În acest caz, se păstrează modul de operare. 'Accidentul' este o legendă frumos construită. Însă, este credibilă în sensul că se poate întâmpla. Se adresează persoanelor care fac parte din anturajul afectiv al victimei. Ne referim aici la părinți, frați, bunici, soți, care nu au sub control activitatea victimei. Dacă ar avea sub control activitatea victimei, această metodă de înșelăciune nu ar mai avea efect. Dar cum 'accidentatul' este în provincie sau în străinătate la muncă această metodă a căpătat noi proporții variate. Nu mai este prezentat doar accidentul auto, ci a apărut și accidentul la locul de muncă. Componenta afectivă, emoțională, este cea care estompează componenta rațională, discernământul. Dacă mintea este estompată în această iederă sufocantă a emoției avem de-a face cu un comportament și o logică emoțională”, a spus psihologul criminalist, Tudorel Butoi.
Citește toate explicațiile psihologului AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News