Metoda ”Accidentul”. Cum s-au adaptat escrocii la WhatsApp și cum să evitați înșelătoriile
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 04 ian 2022, 13:23
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
O nouă înșelătorie, realizată prin intermediul Whatsapp, își face loc în România, la începutul anului 2022. Este de fapt o variantă a ”metodei accidentul” pentru că utilizează cam același scenariu. 

Victimele sunt abordate de pe un număr de telefon necunoscut, în numele unor membrii ai familiei. Acestora li se prezintă o situație aparent credibilă, scrie Alba24

”Mami, mi-am pierdut telefonul și nu mai am acces la contul cu bani. Îți dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 5.000 de lei urgent (suma poate fi mult mai exactă, în funcție de scenariu) pentru că trebuie să fac o plată azi”.   

”Mama, mi s-a furat telefonul, trebuie să îmi iau rapid altul ca să blochez cardul să nu mă trezesc că rămân fără bani în conturi”.   

Sunt doar două variante ale scenariilor puse la cale de escroci, cu mențiunea că pot fi mult mai lungi, mai creative și mai plauzibile. Apoi urmează indicațiile de plată și țeapa e consumată. Față de metoda clasică ”Accidentul”, în această situație, atacatorul nu mai trebuie să își întâlnească victima și se poate afla la mare distanță, într-un alt oraș.    

Ce trebuie să faceți într-o asemenea situație

Primul lucru pe care o persoană abordată în acest fel trebuie să îl facă este să își sune ruda direct pe telefonul ei. Va avea surpriza să îi răspundă și să îi spună că nu știe nimic de așa ceva. De asemenea, poate suna pe numărul de la care a primit mesajul. Cel mai probabil nu-i va răspunde nimeni. Este un indiciu clar al tentativei de furt.

Nu faceți nici un virament până când nu sunteți sută la sută sigur cu privire la identitatea persoanei căreia îi trimiteți bani.

Nu trimiteți bani prin aplicațiile de pe telefon, decât dacă știți exact unde ajung banii (niciodată unei persoane pe care nu o aveați în agendă).   

”Nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi și nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială ci sunaţi la poliţie, pe numărul de urgenţă 112 sau adresaţi-vă, imediat, celei mai apropiate unităţii de poliţie” transmit reprezentanții Poliției.    

Vezi și: Persoane bănuite de înşelăciuni prin metoda "Accidentul", prinse în trafic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?