Data publicării:

Meteosensibilitatea, provocată de schimbările bruște de temperatură. Psiholog: Avem această tentație de a fi foarte atenți la ceea ce simțim

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Care sunt simptomele comune ale persoanelor meteosensibile și cum poate fi gestionată meteosensibilitatea.

Aproximativ 40% din populația globului trec prin momente neplăcute odată cu schimbările bruște ale  vremii, așa cum se întâmplă în ultima perioadă, când am avut temperaturi specifice verii, deși ne aflam abia în aprilie, apoi cu scăderi bruște, la temperaturi de iarnă veritabilă.

Cei care sunt meteosensibili au afirmat că au aceste stări în mod special când vremea este rece sau plouă. Și este, de cele mai multe ori, întâlnită în rândul populației din zonele nordice, unde soarele este prezent mai puțin decât în zona mediteraneeană, de exemplu.

Care sunt simptomele meteosensibilității

Meteosensibilitatea poate avea o serie de simptome, iar acestea pot varia de la o persoană la alta. Iată câteva simptome comune pe care le pot avea persoanele meteosensibile:

Dureri articulare și musculare

Schimbările de presiune atmosferică pot afecta articulațiile și mușchii, cauzând dureri sau rigiditate.

Dureri de cap

Schimbările bruște de vreme sau fluctuațiile de presiune pot declanșa dureri de cap sau migrene.

Oboseală excesivă

Unii oameni simt oboseală sau somnolență accentuată înainte sau în timpul unor schimbări de vreme.

Modificări ale stării de spirit: Meteosensibilitatea poate afecta starea emoțională, provocând anxietate, iritabilitate sau chiar depresie.

Insomnie

Schimbările în vreme pot deranja somnul și pot duce la insomnie sau la un somn de calitate slabă.

Creșterea simptomelor altor condiții medicale

Persoanele cu afecțiuni precum artrita, migrenele sau fibromialgia pot observa o exacerbare a simptomelor lor odată cu schimbările de vreme.

Scăderea concentrării

Unele persoane pot avea dificultăți în concentrare sau memorare în timpul unor schimbări atmosferice, potrivi Chat GPT.

Cum să reacționăm dacă suntem meteosensibili

”Metoda imediată este de a nu intensifica starea respectivă prin preocuparea sau îngrijorarea legată de oscilațiile de stare, pentru că avem această tentație de a fi foarte atenți la ceea ce simțim și cum reacționăm și bine-înțeles că aceste stări se amplifică”, a declarat psihologul Keren Rosner, la Digi 24.

Astfel, pentru a ieși din stările de anxietate provocate de starea vremii, specialiștii recomandă mișcarea și activitățile creative.

Citește și: Mitul asteniei de primăvară, demontat. Psihologul Leca: Ne simțim seduși de soare. Când vremea se strică, ne stricăm și noi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel