Meteorolog elen, surprins de incendiile din Grecia din 2024: "E prima dată când se întâmplă atât de devreme" 
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
FOTO IGSU
FOTO IGSU
Sute de pompieri s-au luptat sâmbătă pentru a opri incendiile provocate de vântul puternic de pe două insule din Grecia, dar și în alte părți ale țării, relatează Reuters. 

Autoritățile avertizează că multe regiuni se confruntă cu un risc ridicat de noi incendii.

Pompierii, susținuți de două avioane și cinci elicoptere se luptau cu un incendiu de pe insula Andros din Marea Egee, departe de stațiunile turistice, acolo unde patru cartiere au fost evacuate ca măsură de precauție.

„Sunt așteptați mai mulți pompieri pe insulă, mai târziu, în cursul zilei”, a declarat un oficial al serviciilor de pompieri pentru Reuters, adăugând că nu au fost raportate pagube sau răniți.

Incendiile de vegetație sunt frecvente în Grecia, dar au devenit devastatoare în ultimii ani, pe fondul verilor mai calde și mai uscate pe care oamenii de știință le leagă de schimbările climatice. Un incendiu din apropierea Atenei, de săptămâna trecută, a forțat zeci de persoane să-și părăsească casele. 

Meteorologii spun că cele mai recente incendii sunt pentru prima dată când țara se confruntă cu condiții „cald-uscat-vânt” atât de devreme în vara.

„Nu-mi amintesc să fi existat un alt an în care să ne confruntăm cu asemenea condiții atât de devreme, practic la începutul și mijlocul lunii iunie”, a declarat meteorologul Thodoris Giannaros la televiziunea de stat. 

Peste 70 de incendii în Grecia, în 2024

Vineri, un bărbat de 55 de ani a murit după ce a fost rănit într-un incendiu din regiunea Ilia, din peninsula Peloponez, în timp ce mai multe incendii au atins vârful sudic al Greciei.

Câteva sute de pompieri au fost trimiși de vineri pentru a lupta împotriva a peste 70 de incendii forestiere din toată țara. Vânturile puternice și temperaturile caniculare vor prelungi riscul până duminică, au spus pompierii.

Sâmbătă, pompierii au lichidat un incendiu forestier pe insula Salamina, în Golful Saronic, la vest de Atena, și încă la aproximativ 30 de kilometri est de capitală.

După ce incendiile forestiere de anul trecut au forțat 19.000 de oameni să părăsească insula Rodos și au ucis 20 de persoane în nordul țării, Grecia și-a intensificat pregătirile în acest an, angajând mai mult personal și intensificând pregătirea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel