Data publicării:

Metanul, amenințare climatică. Biden introduce restricții pentru foraje. Impactul va fi resimțit și în România

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Administrația Biden a anunțat restricții severe în industria petrolieră, menite să limiteze emisiile de metan din industria de petrol și gaze, parte a unui plan global de reducere a emisiilor care contribuie la schimbările climatice. 

Alegeri prezidentiale 2024

Aceste reguli, elaborate timp de doi ani, au fost anunțate de oficiali americani la conferința privind schimbările climatice COP28 a Națiunilor Unite, scrie Reuters. La conferința desfășurată în Dubai, țările participante  sunt așteptate să detalieze modul în care vor îndeplini angajamentul de a reduce emisiile de metan cu 30% până în 2030.

România, care se pregătește pentru exploatarea gazului din Marea Neagră, va fi afectată de aceste măsuri, atât în ceea ce privește industria, cât și consumul populației. Prețul de producție va crește, din cauză că sunt necesare investiții pentru a respecta noile regulamente, dar va scădea și producția pe plan mondial, ceea ce va ridica prețul de vânzare a gazului.

Metanul tinde să se elibereze în atmosferă neobservat de la șantierele de foraj, conductele de gaz și alte echipamente petroliere și de gaze. Are un efect de seră mai mare decât dioxidul de carbon, astfel încât limitarea emisiilor de metan poate avea un impact mai imediat asupra reducerii schimbărilor climatice.

"Aceste noi standarde ne vor ajuta să îndeplinim angajamentele de a aborda agresiv schimbările climatice, îmbunătățind în același timp calitatea aerului pentru comunitățile din întreaga țară", a declarat Michael Regan, administratorul Agenției de Protecție a Mediului din SUA, într-o conferință de presă la Dubai.

Noul pachet de politici va interzice arderea obișnuită a gazului natural produs de sondele de petrol nou forate, va obliga companiile petroliere să monitorizeze scurgerile de la șantierele de foraj și stațiile de compresare și va stabili un program pentru utilizarea tehnologiei de detectare la distanță a unor emisii mari de metan de la așa-numiții "super-emitenți", a anunțat agenția printr-un comunicat.

Regulile ar împiedica emisia estimată de 58 de milioane de tone de metan în atmosferă între 2024 și 2038 - aproape echivalentul tuturor emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic în anul 2021, a adăugat EPA.

American Petroleum Institute, un grup comercial al industriei de petrol și gaze, a declarat că analizează regulamentul.

"Pentru a fi cu adevărat eficientă, această regulă trebuie să echilibreze reducerea emisiilor cu necesitatea de a continua să satisfacem cererea crescândă de energie", a declarat Dustin Meyer, vicepreședintele senior al API pentru politici, economie și afaceri reglementare, într-o declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel