Meta a pierdut aproximativ 100 de milioane de dolari în timpul defecțiunii care a afectat Facebook, Instagram și Messenger
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Întreruperea masivă a Meta care a afectat Facebook, Instagram și Messenger a fost o problemă de sute de milioane de dolari pentru companie.

Dan Ives, managing director la Wedbush Securities din New York, a declarat pentru DailyMail.com că Mark Zuckerberg a pierdut marți dimineață venituri de aproximativ 100 de milioane de dolari din cauza faptului că platformele au fost indisponibile la nivel mondial.

Prețul acțiunilor Meta a scăzut și el cu 1,5% când au început să apară rapoarte despre problemă, în jurul orei 10:00 ET, dar de atunci a scăzut cu 1,6%.

Compania își generează cea mai mare parte a veniturilor din reclame, care sunt afișate utilizatorilor, iar odată cu "problemele tehnice" care au pus la pământ platformele, au scăzut și veniturile.

Meta nu va dezvălui probabil cât de mult i-a afectat întreruperea de curent finanțele sale, a declarat Ives pentru DailyMail.com: "Este vorba de o sumă neglijabilă de venituri care este probabil sub 100 de milioane de dolari de venituri pierdute".

Suma poate fi nesemnificativă față de veniturile anuale ale Meta, care au fost de aproximativ 134 de miliarde de dolari în 2023, dar puțin peste 28.000 de persoane din întreaga lume sunt așa-numiți centi-milionari, potrivit unui raport al Henley & Partners.

Meta a pus întreruperea pe seama unor "probleme tehnice", lăsând ceea ce s-a întâmplat de fapt învăluit în mister.

O sursă din interiorul Facebook a declarat pentru DailyMail.com că sistemele interne ale companiei au fost, de asemenea, indisponibile, ceea ce ar fi putut duce la apariția problemelor.

Defecțiunile de la Facebook și Messenger au ieșit la iveală atunci când utilizatorii au observat că au fost scoși din conturile lor și că nu se pot conecta din nou - chiar și cu datele corecte.

Între timp, News Feed-ul de pe Instagram a început să afișeze un mesaj de eroare.

Deși problemele au fost rezolvate la scurt timp după ora 12:00 ET, mulți oameni se întreabă cât de mult a costat gigantul social media.

Majoritatea rapoartelor au menționat probleme cu aplicațiile - 72% pentru Facebook, 64% pentru Instagram și 50% pentru Messenger.

Unele persoane au crezut inițial că le-au fost sparte conturile

Unele persoane au crezut inițial că le-au fost sparte conturile. Există peste 80.000 de postări pe X despre faptul că Facebook și Instagram nu funcționează.

Musk a răspuns la întreruperea Meta printr-o postare pe X: "Dacă citiți această postare, este pentru că serverele noastre funcționează".

DailyMail.com a constatat, de asemenea, că autentificarea cu doi factori (2FA) - care trimite un mesaj SMS cu un cod pe telefonul unui utilizator pentru autentificare - nu funcționa.

Tabloul de bord al serviciilor Meta, care enumeră serviciile sale, a continuat să arate întreruperi majore pentru unele funcții - dar apoi a trecut la "Unknown" pentru toate sau complet gol.

În timp ce insiderul Facebook a declarat pentru DailyMail.com că problema provenea de la instrumente interne, publicul și-a împărtășit speculațiile pe X.

Unii au sugerat că întreruperea a fost un "atac cibernetic", deoarece are loc în ziua de Super Marți, când în mai multe state au avut loc alegerile primare prezidențiale.

Jake Moore, expert în tehnologie și consilier de securitate la ESET, a declarat că un atac cibernetic este puțin probabil, dar nu imposibil.

'Facebook are un istoric de căderi, dar acest lucru ar putea fi pentru o listă lungă de motive", a declarat el pentru MailOnline.

"Deși este foarte puțin probabil să fie un atac cibernetic, nu poate fi niciodată exclus complet, dar este mult mai probabil să fie o altă problemă de rețea internă", a adăugat acesta.

Kerri Lisenbigler, editor la TheRevOpsTeam, a declarat că întreruperea este o "neplăcere", dar probabil "nimic prea grav".

"Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru și nu va fi ultima", a declarat ea pentru MailOnline. 

Platformele mari precum Facebook și Instagram (și acum Threads) gestionează o cantitate enormă de trafic și date în fiecare oră din zi.

Acest lucru înseamnă că o eroare minoră sau o eroare umană în camera serverului se poate transforma cu ușurință într-o întrerupere care afectează milioane de utilizatori, conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel