Meta a destructurat o reţea de dezinformare despre războiul din Ucraina
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a anunţat marţi că a destructurat o importantă reţea de dezinformare despre războiul dus de Rusia în Ucraina, relatează AFP.

Operaţiunea rusă a început în mai şi a vizat în principal Germania, dar şi Franţa, Italia, Ucraina şi Marea Britanie, a explicat David Agranovich, un reprezentant al Meta, în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii.

În centrul operaţiunii se aflau circa 60 de site-uri care imitau site-urile unor media cunoscute, printre care ziarele germane Spiegel şi Bild, cotidianul englez The Guardian sau agenţia italiană de presă ANSA.

Reţeaua rusă posta acolo articole care criticau Ucraina şi pe refugiaţii ucraineni sau susţineau Rusia, după care le distribuia pe YouTube, Facebook, Instagram, Telegram, Twitter sau site-uri de petiţii online.

Însă unii jurnalişti de investigaţie au început să pună la îndoială autenticitatea acestor site-uri, determinând Meta să deschidă propria anchetă.

"Probabil este vorba de cea mai importantă şi mai complexă operaţiune de origine rusească pe care am întrerupt-o de la începutul războiului din Ucraina", existând "o combinaţie cu adevărat neobişnuită de sofisticare şi de forţă brută", potrivit lui Agranovich.

Pe de o parte, imitarea unor site-uri existente, în mai multe limbi, a necesitat "o investiţie tehnică şi lingvistică importantă", a spus el.

Pe de altă parte, răspândirea de articole pe reţelele de socializare s-a făcut în special prin achiziţia de publicitate sau de conturi false care nu au avut mare succes, fiind adesea detectate automat de sistemele de alertă ale Meta.

În total, compania californiană a precizat că a blocat 1.633 de conturi, 793 pagini şi un grup pe Facebook, precum şi 29 de conturi pe Instagram, potrivit Agerpres.

TikTok lupta din răsputeri să evite vânzarea activelor, pentru a funcționa în SUA. Platforma este aproape de un acord cu autoritățile americane

Oficialii americani şi TikTok au negociat un plan care prevede că populara aplicaţie video va face unele modificări cu privire la securitatea datelor şi guvernanţă, astfel că proprietarul aplicaţiei, firma chineză ByteDance, nu va mai fi obligată să o vândă, a anunţat luni cotidianul New York Times, preluat de Reuters.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, TikTok şi administraţia Biden au pus la punct un acord preliminar pentru a răspunde îngrijorărilor legate de securitatea naţională dar negociază încă un posibil acord.

Aplicaţia TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, este de multă vreme în vizorul oficialilor americani care au întrebări cu privire la securitatea datelor utilizatorilor aplicaţiei. În urmă cu peste doi ani, administraţia Trump a ordonat companiei ByteDance să îşi vândă operaţiunile din SUA, ca urmare a îngrijorărilor că TikTok că fură date ale utilizatorii americani în beneficiul regimului de la Beijing.

TikTok a înregistrat o creştere explozivă a numărului de utilizatori la nivel mondial în ultimii ani, în pofida faptului că a intrat în vizorul autorităţilor de reglementare din SUA şi alte regiuni. În prezent, TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori activi lunari în întreaga lume, însă SUA este cea mai mare piaţă a sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel