Meșterul Manole-opera rock a lui Jozef Iojji Kappl, în premieră la Teatrul ”Ion Dacian”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Spectacolul-concert MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK va avea premiera cu casa închisă pe 14 ianuarie, la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian, într-un eveniment de gală ce va marca Ziua Culturii Naţionale. O nouă reprezentaţie a fost deja programată pentru data de 2 februarie.

Compoziția și aranjamentul muzical aparțin lui Josef Kappl, membru al celebrei trupe Phoenix. Libret: Victor Cârcu, scenografie: Vladimir Turturica, coregrafie: Relu Dobrin, asistent regie: Sorina Micșunescu, concept: Radu Petrovici și Rebecca Diaconu.

În anul 1973, formaţia Phoenix a dorit să pună în scenă o versiune rock a celebrei balade populare, pe un libret de Victor Cârcu şi pe muzica semnată de Josef Ioji Kappl, însă demersul le-a fost zădărnicit de cenzura comunistă. 

“Însă, într-o bună zi din vara anului 2008, apărea pe blogul meu de atunci un mesaj care anunța apariția pe internet a unei broșuri interesante, a scris Kapl pe Facebook. Să vezi şi să nu crezi, era libretul Operei Rock „MEȘTERUL MANOLE“, de Victor Cârcu. Bine-nțeles că îndată ce citisem acestea, am intrat pe internet şi am cumpărat ultimele două exemplare ale broșurii. După ce am intrat în posesia lor, l-am sunat pe Victor Cârcu, ca să-l felicit pentru apariția broșurii şi să-mi exprim totodată surprinderea, considerând că libretul ar fi fost pierdut pe vecie, după ce fusese neaprobat și respins în anul 1973 de cenzura comunistă, atunci când a fost conceput pentru Formația Phoenix, care urma să creeze o Operă Rock pe baza lui.  În această discuție cu Victor Cârcu s-a născut ideea şi dorința, de a-i trezi pe Manole și Miruna (Ana) şi pe cei 9 meșteri ai lui, din somnul de peste un sfert de veac de când fusese creat libretul, legate și de obligația morală de a duce pân’ la capăt ceea ce ne-am propus să facem atunci, când nu era posibil! Astfel rămân cu speranța de a continua cât mai intens călătoria mea cu “Meșterul” în cât mai multe orașe, atât în țară, cât și de ce nu, peste hotare, pentru a putea presăra pretutindeni câteva scântei din cultura românilor!”

Spectacolul-concert „ MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK” este destinat nu doar iubitorilor de muzică rock, ci și celor pasionați de mitologie și de povestiri epice. Este o experiență ce transcendă genurile, aducând în prim-plan valori și dileme umane care continuă să fascineze și să inspire în orice epocă.

Odată cu epuizarea rapidă a biletelor pentru acest spectacol-legendă ce a stârnit imediat un viu interes în rândul publicului, managementul Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian a anunţat o iniţiativă cu care vine cu în întâmpinarea dorinţei spectatorilor care nu pot ajunge în sala de spectacol din bulevardul Octavian Goga numărul 1, dar doresc să vizioneze această producţie. Premiera MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK se va transmite live – în system pay per view , într-un demers ce va fi extins şi la alte spectacole, în scopul lărgirii şi facilitării accesului la evenimentele culturale ale instituţiei. Radu Petrovici, manager interimar detaliază: “am decis să îmbrăţişăm oportunităţile oferite de tehnologia modernă şi să oferim o nouă cale de acces, de data aceasta virtuală, către spectacolele noastre. Vom face primul pas odată cu premiera Meşterul Manole, urmând ca apoi să integrăm în acest proiect pilot şi alte titluri foarte îndrăgite, din repertoriul teatrului.”

 

În încheiere vă invităm să urmăriți și un interviu cu Jozef Kappl, fost membru al trupei Phoenix, actual membru al trupei Pasărea Rock:

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel