Data publicării:

Meseriile pe care le apreciază studenţii şi elevii: mecanic, inginer, avocat sau ospătar

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
studenti
studenti

Meseriile de mecanic auto, inginer, medic, avocat sau ospătar sunt cele mai apreciate pe piaţa muncii, susţin elevii şi studenţii chestionaţi într-un studiu sociologic privind practica, lansat sâmbătă la Iaşi.

Studiul privind "Situaţia şi rezultatele participării elevilor şi studenţilor la programele şi stagiile de practică şcolară din România anului 2010" este primul care trateaza această problemă .

În topul meseriilor cele mai apreciate de elevi sunt cele de mecanic auto, inginer, medic, ospătar, avocat, şofer, poliţist, specialist IT, bucătar, comerciant-vânzător, tinichigiu-vopsitor auto, brutar-patisier, profesor. Adolescenţii chestionaţi au apreciat că un angajator apreciază în primul rând la un tânăr care caută un loc de muncă "experienţa în profesie/meserie" (46%) şi "deprinderile practic consolidate" (34%). Cele mai frecvente surse de informare utilizate de elevi sunt internetul, televizorul, ziarele, profesorii, iar cele mai puţin apreciate sunt pliantele şi afişele.

Mai mult de jumătate dintre elevii investigaţi au de gând să urmeze o facultate şi doar o cincime dintre ei vor să lucreze după absolvirea liceului.Peste o treime dintre elevii întrebaţi (38%) au spus că ar dori să lucreze "pe cont propriu", în timp ce 83% au afirmat că s-au gândit să lucreze într-o altă ţară. În privinţa practicii, 70% dintre tineri au spus că şcoala îi pregăteşte bine pentru practicarea meseriei pentru care au optat şi că practica îi va ajuta să găsască mai uşor un loc de muncă.

Peste două treimi dintre elevi au considerat că dotarea locului unde au realizat ei practica profesională a fost bună, iar 72% au fost mulţumiţi de modul în care a fost coordonată practica profesională de către tutorele lor de practică.

Două treimi dintre studenți vor să practice meseria pentru care s-au pregătit

Concluziile în cel de-al doilea capitol, dedicat studenţilor, sunt că aceştia apreciază profesiile de medic, inginer, specialist IT, avocat, economist, manager, contabil, profesor, arhitect, funcţionar bancar. În proporţie de 53%, studenţii chestionaţi au spus că un angajator apreciază în primul rând la un tânăr care caută un loc de muncă "experienţa în profesie/meserie", iar 29% au opinat că sunt importante "deprinderile practice consolidate". În ordinea importanţei, sursele de informare sunt internetul, ziarele, televizorul, târgurile de job-uri. Jumătate dintre studenţii investigaţi au spus că ştiu precis ce or să facă după absolvirea facultăţii, în timp ce o treime au declarat că or să se descurce atunci când va fi cazul. În proporţie de 80%, studenţii au spus că s-au gândit să lucreze în altă ţară (80%), iar 77% dintre ei au precizat că nu au beneficiat de o bursă profesională pe termen scurt într-o altă ţară.

Potrivit rezultatelor sondajului, 68% dintre studenţi au de gând să practice meseria pentru care s-au pregătit. Jumătate dintre studenţii întrebaţi (52%) consideră că facultatea îi pregătește bine pentru practicarea meseriei/profesiei, iar restul au opinat că sunt pregătiţi doar suficient și chiar insuficient.

Potrivit concluziilor cuprinse în capitolul dedicat tutorilor, cele mai apreciate meserii sunt cele de medic, avocat, economist şi mecanic auto.

În proporţie de 40%, tutorii au considerat că școala îi pregătește pe tineri insuficient pentru practicarea meseriei, în timp ce 51% dintre ei au declarat că şcoala nu a elaborat un ghid de practică.

Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 870 subiecţi (423 de elevi, 400 de studenţi şi 47 tutori de practică).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel