
Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnică București, a atras atenția că am putea rămâne fără specialiști în domeniul transportului feroviar, în cadrul dezbaterii "Anul european al căilor ferate în România: este nevoie de Pact Național pe Transporturi Feroviare?", la DC NEWS și DC NEWS TV. România se confruntă deja cu o criză majoră de ingineri, iar în viitorul apropiat s-ar putea ca doar Universitatea Politehnică București să mai pregătească oameni în acest domeniu, a avertizat acesta. Unul dintre motivele principale ale acestui deficit de specialiști ar fi și faptul că, de-a lungul timpului, au fost desființate școlile de maeștri și postlicealele care aduceau oameni mediu calificați.
Mihnea Costoiu: Nu știu cât vom mai rezista
"Eu o spun foarte puternic și foarte apăsat. Probabil că vom rămâne singura universitate pe termen scurt care va mai pregăti oameni pentru Calea Ferată, vorbim de ingineri și încercăm, singuri deocamdată și câțiva privați, să facem și vechile școli de maeștri, postliceale pentru medii, pentru oamenii care sunt mediu calificați. Nu mai există mecanici de locomotivă, nu mai există o serie întreagă de meserii și știm cu toții, nu vreau să... toată lumea din Calea Ferată știe, spuneau și sindicatele mai devreme, nu știu cât vom mai rezista să mai păstrăm această specializare, dar cu îndârjire o păstrăm. Inginerii în general sunt foarte puțini, o criză majoră de ingineri, am tot vorbit, nu vreau să insist, dacă până la urmă decidenții din Calea Ferată vor hotărî sau vor decide la un moment dat ca în aceste planuri să intre și resursa umană, încă suntem aici.", a declarat Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnică București.
Angajamentul pe care și l-a luat Adrian Câciu, ministru de Finanțe, în DIRECT, la DCNews
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că transporturile nu se vor mai afla în poziția de a rămâne fără finanțare sau cu bani din investiții necheltuiți.
"Din perspectiva finanțării, statul român nu va avea nicio problemă să rezolve finanțarea, asta pot să o spun ca o declarație fermă a ministrului de Finanțe. În schimb, statul român, prin ministrul de resort, trebuie să își întărească capacitatea administrativă de a implementa proiectele de investiții, de a ieși din zona aceasta, din punctul meu de vedere, puțin cam prea exagerată a întârzierilor prin diferite tertipuri și juridice, dar mai ales de seriozitate a furnizorilor de lucrări publice, pentru că în contextul actual, pot să spun public următorul lucru: România va avea un buget de investiții coroborat cu fonduri europene, PNRR și fonduri publice, pe care nu l-a avut niciodată în istorie, în următorii patru ani. ", a spus Adrian Câciu. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- El este șoferul dubiței zdrobite ieri, între două TIR-uri, pe Autostrada 1. Urma să se căsătorească - Foto
- Comuna din România în care s-au mutat belgieni, italieni, olandezi, nemți. Candidatul cu cele mai mici șanse a transformat-o! ”Tot timpul am crezut că satul românesc trebuie să aibă viitor”
- Doi ani posibili pentru marele cutremur care ar lovi România, conform lui Mărmureanu
- BANCUL ZILEI: Discuție între soți
- Cel mai bun sos pentru friptură - reţeta după care te lingi pe degete
- Crește salariul minim de la 1 octombrie 2023. Anunțul Ministerului Muncii
- Udrea, mesaj pentru fiica ei: Nu există destul timp să îmi cer iertare pentru că nu îți sunt alături
- Ciuvică, previziune cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu / video
- Ministrul Tîlvăr, anunțul zilei despre pensiile militarilor / video
- Noi măsuri fiscale. Elena Cristian: Cum au putut să scrie așa ceva? Este de noaptea minții. Câtă bătaie de joc?!