Data publicării:
Mesajul premierului înainte de marele protest al salariaților: Asta face diferența între noi și Europa. M-am săturat de 30 de ani să facem totul după ureche
Iată de ce economia Americii se redresează instant după orice criză! Prim-ministrul Marcel Ciolacu a explicat.
Blocul Național Sindical informează că va organiza un miting de protest, alături de cele 29 de federații afiliate, în data de luni, 13 mai 2024, începând cu ora 10.00, în fața Guvernului României, sub sloganul ,,Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”. Mitingul va fi urmat, începând cu ora 12.00, de un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor.
În acest context, BNS atrage atenția asupra ”sistemului fiscal din România a cărui situație este alarmantă și necesită o atenție imediată”, dar și asupra ”inegalităților din sistemul fiscal din țara noastră unde, din păcate, regăsim cea mai mare rată a riscului de sărăcie în muncă din Europa, dar și soluțiile pentru un sistem fiscal corect”.
Invitat în platoul Antena 3, premierul Marcel Ciolacu a punctat mai multe nereguli din sistemul fiscal și a sugerat chiar și soluții.
"În primul rând, impozitele nu sunt de anul acesta. Toată lumea știe că impozitarea muncii e cea mai mare în România, mai ales la veniturile mici. Asta face diferența între noi și Europa. O treime dintre români, în acest moment, sunt plătiți cu salariul minim pe economie. O reducere a impozitării pentru salariul minim pe economie, așa cum e în Germania și în toate țările civilizate - restul au o impozitare progresivă după anumite praguri - ar înseamna să mărim de la o treime la jumătate. E un lucru foarte fragil. Noi am mers cu mărirea salariului minim pe economie și am venit acum cu salariul minim pe economie în Europa, cu alte cuvinte pentru aceeași muncă aceeași plată, indiferent de economie și de țara din care faci parte.
Din punctul meu de vedere trebuie făcute deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii de educație, sănătate. De exemplu - Pilonul II de pensii. Se mută o sumă din ce colectează statul în Pilonul II de pensii, un lucru care aduce o sustenabilitate a sistemului de pensii pe o perioadă medie și lungă. E un efort bugetar de peste 1% din PIB. Dar ai Sănătatea, ai Educația... aici dezvolți serviciile private, inclusiv la pensii private.
Faci deduceri din impozitarea muncii astfel încât omul să-și facă asigurare privată de sănătate, să contribuie la pensii private și pentru școală, grădiniță, afterschool - toate aceste lucruri trebuie deduse din impozitarea muncii. Concomitent. Fiindcă, dacă scazi, în acest moment, paușal la toată lumea e total incorect, pentru că una e să ai venituri de 20.000 de lei și una e să ai venituri de 3.500 de lei. De fapt creezi o discrepanță și mai mare între cei cu venituri mici și cei cu venituri mari și nu dezvolți niciun serviciu.
Dinamica economiei americane stă pe servicii. De aceea America își revine după orice criză. Eu unul m-am săturat. Eu m-am săturat de 30 de ani să facem totul după ureche, improvizat și să nu ne uităm la sisteme care funcționează. Legea salarizării și reforma fiscală, lucrurile trebuie să vină la pachet" a explicat Marcel Ciolacu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News