Mesajul ministrului Tîlvăr după ce România a devenit membru al Forţei pentru Sprijin şi Lovire a NATO (STRIKFORNATO)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
România a devenit al 15-lea membru al Forţei pentru Sprijin şi Lovire a NATO (STRIKFORNATO), cel mai puternic grup naval în acest domeniu al Alianţei.

'Este un pas care întăreşte şi mai mult parteneriatul dintre Forţele Navale Române şi STRIKFORNATO. Împreună suntem mai puternici şi apărăm şi mai bine Flancul Estic al Alianţei şi regiunea Mării Negre.

Pentru România, momentul este cu atât mai important cu cât anul acesta se împlinesc 20 de ani de când ţara noastră a aderat la NATO', a anunţat, joi, pe Facebook, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Citește și - România se înarmează. Tocmai ce am achiziționat 200 de rachete Patriot

Ministerul Apărării Naţionale salută semnarea de către Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency/ NSPA) a contractului de achiziţionare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei.

În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG/ Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

În cadrul acestei achiziţii multinaţionale consolidate, care utilizează principiile Iniţiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Iniţiative), România va achiziţiona un număr de 200 de rachete PAC-2 GEM-T. Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a obţinut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziţii, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,09 mld EUR, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS.

"Această achiziţie demonstrează că Alianţa are soluţii adecvate şi adaptate situaţiei de securitate cu care ne confruntăm în estul Europei, odată cu declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Consider că acest proiect este un succes, un model de cooperare între aliaţi, şi un exemplu de dezvoltare a capacităţilor de producţie pentru apărare care merită replicat la nivelul Europei", a declarat ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr.

De asemenea, ministrul Tîlvăr a arătat că pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, Ministerul Apărării Naţionale va continua demersurile pentru achiziţia de echipamente militare şi muniţii de ultimă generaţie. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel