Mesajul Ministrului Culturii cu ocazia Zilei naționale a lecturii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ziua Naţională a Lecturii / Foto: Pexels
Ziua Naţională a Lecturii / Foto: Pexels
Începând din acest an, România are o Zi națională a lecturii, declarată prin Legea nr. 21 / 2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii,  iar motto-ul acesteia este „Citim împreună!”. 

15 februarie a fost declarată Ziua Naţională a Lecturii şi a fost celebrată ieri în toate şcolile din ţară. Cu această ocazie, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a ţinut să-şi facă public mesajul personal: „Cititul înseamnă cultură, înseamnă evoluție, fiind cel mai solid catalizator pentru o societate educată și dezvoltată ! Este acel pas care ne dezvoltă imaginația și care ne suscită setea de a descoperi idei, artă, poezie, știință. Lectura potențează spiritul creator care există în fiecare dintre noi și, totodată, ne ajută să conștientizăm cât de mici suntem în acest mare ocean al cunoașterii. Vă îndemn, așadar, să sărbătoriți această zi prin descoperirea sau redescoperirea plăcerii de a citi”, a declarat ministrul.

Ministerul Culturii, prin instituțiile din subordine, organizează evenimente de încurajare a lecturii și de promovare a cunoașterii, evenimente la care vă invităm să participați fie online, fie fizic, și pe care le puteți descoperi mai jos. Astfel a apărut o zi specială dedicată lecturii. Preţ de câteva minute, în data de 15 februarie, timpul s-a oprit în loc în şcolile din România, celelalte activităţi au fost  puse pe pauză şi cărţile toate s-au deschis Astfel s-a dorit marcarea Zilei Naționale a Lecturii, sărbătoare nou instituită prin lege la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit unui document oficial trimis de secretarul de stat Sorin Ion, din Ministerul Educației, toți profesorii din România, indiferent de disciplină, au avut activități de citit la orele 11:00 și 14:00 în ziua amintită, indiferent de clasa la care sunt. Personalul didactic a recomandat, în prealabil, preșcolarilor și elevilor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca unității o carte și să citească timp de 15 minute fie individual, fie în perechi sau grupuri mici de lucru.

Noua lege nr. 21 din anul 2022 instituie ziua de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie anul acesta. În această zi, în unitățile de învățământ preuniversitar se organizează activități educaționale și/sau culturale, pentru promovarea și încurajarea lecturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel