Mesajul Kremlinului: Europa nu a manifestat un asemenea val de emoție în legătură cu exploziile Nord Stream. Nimeni nu s-a grăbit să cerceteze sabotajul
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Kremlinul nu vede motive pentru escaladarea incidentului petrecut ieri în Polonia. 

”Fragmentele rachetei căzute marți în Polonia nu oferă niciun motiv pentru o escaladare. Varșovia ar putea spune imediat că acestea sunt fragmente ale unei rachete S-300 care nu au nimic de-a face cu Rusia”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, potrivit Tass.

”Nu, nu știu nimic despre asta”, a spus el ca răspuns la întrebarea dacă autoritățile ruse au contactat Statele Unite și NATO pentru a preveni o escaladare.

"Dar adevărul este că nu a existat niciun motiv pentru o escaladare. Polonezii au avut toate oportunitățile să afirme imediat că acelea erau fragmente ale unei rachete S-300. În consecință, toți experții și-ar fi dat seama imediat că Forțele Armate Ruse nu aveau nimic de-a face cu acea rachetă”, a mai declarat Peskov.

Peskov a subliniat că Rusia nu este în niciun fel de vină pentru această situație

”Nu, nu vedem nicio vinovăție”, a spus el, întrebat de presa străină dacă Rusia a fost de vină pentru incidentul din Polonia și dacă acesta a fost indirect legat de o serie de explozii pe teritoriul Ucrainei.

"În ceea ce privește incidentul din Polonia, Rusia nu are nimic de-a face cu el. Să spunem lucrurilor pe nume", a subliniat Peskov.

El a descris reacția Europei la incident ca fiind un alt exemplu de rusofobie frenetică

”De fapt, oficiali de rang înalt din diferite țări făceau declarații fără să aibă idee despre ce s-a întâmplat exact sau care este cauza reală”, a afirmat el.

Peskov a subliniat că acest incident a arătat încă o dată că ”nu trebuie să se grăbească niciodată să pronunțe judecăți și declarații care pot escalada situația, cu atât mai mult în astfel de momente cruciale; nu trebuie făcute declarații pripite înainte de a primi informații corecte”.

Peskov a apreciat reacția Washingtonului

”În acest caz, este logic să acordăm atenție răspunsului restrâns și mult mai profesionist al părții americane și al președintelui american”, a spus Peskov adăugând că există canale de comunicare între ministerele Apărării din Rusia și Statele Unite.

El a subliniat din nou ”o reacție destul de restrânsă a americanilor, care a fost un contrast puternic cu reacțiile absolut isterice ale părții poloneze și ale unui număr de alte țări”.

Sfaturile lui Peskov

Peskov i-a sfătuit pe toți să pună întrebări Varșoviei despre motivul pentru care s-a întâmplat asta și ”să le ceară oficialilor polonezi să fie mai rezervați, mai echilibrați și mai profesioniști, ori de câte ori vorbesc despre subiecte atât de sensibile și potențial periculoase”.

Răspuns disproporționat

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a atras atenția asupra faptului că Europa nu a manifestat un asemenea val de emoție în legătură cu exploziile conductelor Nord Stream care livrau gaze din Rusia.

”Desigur, am fi preferat să auzim o reacție emoțională și chiar copleșită emoțional, de exemplu, la actul de sabotaj împotriva conductelor subacvatice Nord Stream. Atunci nu a existat o astfel de reacție. Și nimeni nu s-a grăbit să cerceteze cine a organizat acel sabotaj”, a spus el.

Mai mult, a remarcat Peskov, nimeni nu are de gând să ridice această problemă acum. ”Ar trebui să acordăm cu toții o atenție deosebită acestui lucuru care este menținut cu minuțiozitate”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel