Mesajul DC News pentru toți copiii, mici și mari, de 1 iunie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Redacția DC News urează tuturor copiilor ca cele mai năstrușnice dorințe să nu mai fie, începând de astăzi, vis, ci realitate.

Astăzi e ziua lor, a celor în pieptul cărora inimile știu să bată doar a viață frumoasă și-a zi lungă, fără apus, fără așteptări, fără griji, fără sfârșit. Jurnaliștii DC News s-au gândit să ofere în dar copiilor cu vârste între 0 și 99 de ani câteva urări, câteva încurajări și o mână de gânduri bune, așa cum se face la ceas aniversar.

Iată, mai jos, ce ne dorim pentru voi, șansa noastră pentru o Românie mai bună:

Vrem pentru tine, copil bun și ascultător, să crești frumos, într-o țară liberă, curată, fără prea mult "deranj", o țară condusă de minți clare, o țară în care să poți studia ce-ți place ție fără să fie nevoie ca mama sau tata să împingă plicul galben pe sub mese ori, mai rău, să te trimită pe afară pentru că "aici n-ai cu cine".

Fă muzică, fă teatru de mic, ia lecții de dicție de la 7 ani ca Rareș Prisăcariu (despre care toți zic că și-a ratat copilăria și că e un puști chinuit), joacă în filme de la 8 ani dacă ai ocazia (așa, ca Eva Măruță și ca mulți alții) și lasă-i pe ăia mari să vorbească ei cu ei, între ei, despre ei. Căci despre ei vorbesc, nu despre tine! Tu mergi după visul tău, ține drumul drept, nu-l scăpa din ochi, aleargă înspre el și ajunge-l din urmă dacă simți că se îndepărtează! Fă ce vrei tu să faci, exprimă-te liber, bucură-te de alegerile tale și vei vedea cum viața începe să-ți placă mai tare și mai tare, de la o zi la alta.

Ia-ți creioanele preferate, recreează-ți destinul din umbre de negru de pământ întinse cu podul palmei și mâzgălituri aiurea în tonuri roșiatice și purpurii. Dă-ți voie să depășești conturul și să colorezi cerul în verde! Și ce dacă profa zice că cerul se pictează doar în albastru? Tu fă-l portocaliu, fă-l roz bombon sau turcoaz, pentru că numai așa vei ști, pe viitor, că ce iese din mâna ta e artă, nu "prosteală", nici "retard", nici "traume nerezolvate aduse de acasă" cum ți-ar spune acum, probabil, psihologul școlii. Nu, nu vei ajunge un adult frustrat, abuziv, sociopat și plin de angoase dacă pui un pic de verde pe la marginea cerului și-un strop de albastru pe la firul ierbii. Desenează lumea cum vrei tu, dă culoare zilei de mâine așa cum știi tu și nu lăsa pe nimeni să-ți ia pensula din mână ori să-ți spună că ai "probleme" dacă-n curcubeul tău nu sunt șapte culori, ci doar trei! Doar așa ne vei putea salva și pe noi, ne vei scăpa de limite și limitatori când vei fi un pic mai mare și vei da rost nou lucrurilor, curs nou timpului și sens nou generației din fața noastră.

Tu, țâncule mare cu familie, job, mașină și copil, și pentru tine avem o urare: îngroapă-ți proastele obiceiuri din lumea adultă, undeva sub castelele de nisip din verile copilăriei, și redobândește-ți libertățile care, surprinzător, au fost ale tale dintotdeauna! Rămâi copilul în teniși de pânză, cu drag de role și de călușei. Fă lucrurile noi în joacă și nu spune nu când vin peste tine provocări despre care nu știi prea multe. Dacă un copil ar fi știut de la început câte mingi va lua în față din clipa în care se va așeza în poartă nu s-ar mai fi îndrăgostit, poate, niciodată de fotbal.

Nu te enerva dacă, din neatenție, ți-ai murdărit pantalonii la dungă cu puțină budincă de vanilie. Rămâi în lumea aia cu mult bine, îți vor părea toate mai dulci, mai ușoare, mai pline de farmec și, de ce nu, mai cu noimă. Cum faci asta? E de ajuns să-ți urci imaginația în trenulețul fără roți pe care l-ai trântit în apă acum vreo 30 de ani și... ești deja acolo.

Pune-ți ceasul să sune ca să prinzi desenele animate de duminică dimineața. Lasă-i pe Tom și Jerry să intre în casa ta, în bolul tău cu cereale în formă de dinozauri, în patul și-n sufletul tău și vei vedea cum, pentru o clipă, dispar una câte una: declarația care trebuie depusă la ANAF, datoria de jos, la întreținere, rata la bancă, ultimul model de iPhone, când scoate Musk un microcip care să nu mai dea greș, ce preț au cireșele-n piață, dieta de slăbit care nu dă roade, amiabila de după bușitura de ieri, prețul la motorină, alegerile de duminica viitoare, ce mai zice presa, ce mai fac guvernanții, ce mai vrea UE, unde a mai lovit Putin, cât mai e prețul grâului în portul Constanța, ce-a pățit Trump, cu cât se mai măresc pensiile și salariile sau cine iese președinte în toamnă.

Copii de oriunde și de orice vârstă, "La mulți ani!" - îți spunem azi. Să ne rămâneți buni și tari, să fiți "cuminți" până la sfârșit, să vă faceți părinții mândri și... încă un pont! Să știți că ăia care strâmbă din nas la vata de zahăr pe băț doar pentru că au 40+ sunt tare triști și nu știu cât de pufoasă și de vanilată și de caramelicioasă poate fi viața uneori. Trebuie doar s-o guști. Atât. Și vei avea alt gust pe limbă, mai bun, de la tinerețe pân' la bătrânețe!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel