Mesaj Departament de Stat. Cozmin Gușă: Trei scenarii posibile
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Analistul politic Cozmin Gușă a declarat că reacția Departamentului de Stat al SUA reprezintă „un amestesc în treburile interne”. Mesajul americanilor este de bun augur pentru românii din stradă. „Cei din PSD fac pe proștii, dar mesajul a căzut ca o lovitură de ciocan”, este părerea consultantului. 

Departamentul de Stat al SUA cere, într-o notă postată pe site-ul său, Parlamentului din România să respingă legile Justiţiei, motivând că acestea ar "slăbi statul de drept" şi ar "pune în pericol lupta anticorupţie". Cozmin Gușă a declarat la Realitatea tv că cerința este un amestec în „treburile interne, din partea unui partener strategic”. „Acum, dacă judecăm drept această mare rușine națională, ni se întâmplă pentru că merităm”, a declarat analistul Cosmin Gușă. 

Gușă: Dialogul surzilor în PSD 

„Un lucru apare destul de clar: PSD dorește să intre în faza de dialogul surzilor. Adică, au zis ceva americanii, noi nu am auzit foarte bine și apoi urmează mesajele pentru proști. Mesajul Departamentului de Stat, care ne-a făcut de rușine ca țară, în mod concret spune așa: vă rugăm să ieșiți din ipocrizie! Nu este posibil ca legile justiției să fie făcut de cei care au probleme cu justiția”, a declarat Cozmin Gușă, precizând că subtextul mesajului nu se referă la corupție. 

SUA luptă pentru România 

„SUA au relații de parteneriat cu țări mai corupte decât România, dar care respectă regulile jocului. Ce au ghicit americanii este că România se va îndepărta foarte mult. O vom lua foarte mult pe drumul autocrației. SUA luptă pentru parteneriatul cu România. Mesajul este un risc pentru SUA. Este un risc pozitiv. Va fi urmat de mult mai multe gesturi constructive”, a declarat Cozmin Gușă. Analistul mai spune că cei din PSD fac pe proștii, dar mesajul a căzut ca o lovitură de ciocan.

Posibile scenarii după mesajul SUA 

Analistul Cozmin Gușă mai spune că există două posibile scenarii. Primul ar fi cel în care PSD acceptă cerința impusă de SUA. „PSD acceptă acest mesaj și atunci s-ar putea intra într-un soi de normalitate. Doi, destul de posibil, PSD nu acceptă și va merge până la capăt. Va fi o despărțire de drumuri, iar parcursul României va intra într-un siaj eurasiatic, fără umbrelă de securitate pentru România, o reîntoarcere în 1989 cu pericol de derapaj economic și instituțional”, a declarat Cozmin Gușă. În ambele situații, strada se va radicaliza, pentru că mesajul SUA vine în sprijinul cetățenilor. 

În opinia analistului nu există decât o singură soluție rapidă. „Ca Dragnea să plece, asta e singura soluție rapidă care dă posibilitatea PSD să se regrupeze, să discute pachetul de legi ale justiției și să îl implementeze așa cum se cuvine. Să nu mai existe această suspiciune că tot partidul și majoritatea parlamentară îl deservește pe liderul de partid”, a declarat la REALITATEA TV analistul. 

Pe de altă parte, Cozmin Gușă spune că România este sfâșiată între cetățeni și majoritatea parlamentară. „Viitorul nostru este sumbru. Acest mesaj este rușinos pentru România, dar este necesar și vine într-un moment de mare criză. Cred că cetățenii preferă parcursul civilizațional”, a conchis analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel