Merkel, furioasă din cauza practicilor de spionaj ale SUA
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
merkel and obama dece
merkel and obama dece

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, consideră inacceptabil că SUA își spionează partenerii europeni, comparând mecanismele de supraveghere ale Washingtonului cu cele folosite în timpul războiului rece.

Guvernul de la Berlin a reacționează dur după ce presa britanică și cea germană a dezvăluit cum SUA a spionat ani la rând UE, în mod special unele țări ale bătrânului continent. ”Monitorizarea prietenilor este inacceptabilă. Nu poate fi tolerată”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Germaniei, Steffen Seibert, citat de Der Spiegel. ”Am depășit faza Războiului Rece”. Seibert a precizat că Merkel și-a transmis sentimentele de nemulțumire Statelor Unite. ”Încrederea trebuie să fie baza cooperării noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt al șefei Guvernului. ”Când vine vorba de acest scandal, încrederea trebuie restabilită”.

Mai mult, ministrul de Externe german verifică securitatea căilor de comunicare pe care Germania le folosește în relația cu ambasadele Berlinului din străinătate, în timp ce ministrul de Interne face aceleași verificări, dar la nivelul Guvernului.

Reacțiile dovedesc că Berlinul și Bruxellesul iau în serios rapoartele ”scurse” în presă de americanul expert în IT Edward Snowden, despre practicile Agenției Naționale de Securitate cu privire la colectarea unui volum impresionant de date despre cetățenii nemți.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, și-a declarat și el îngrijorarea cu privire la practicile americanilor, cărora le-a cerut explicații în cel mai scurt timp posibil, pentru a se evita acumularea tensiunilor. Pe de altă parte, secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat că nu este neobișnuit ca unele state să adune informații despre partenerii lor.

La nivelul Europei și al SUA, temerile privesc acordul de liber schimb pe care îl negociază în prezent Uniunea Europeană cu Washingtonul, și care ar putea intra într-un impas, în funcție de reacția Statelor Unite.

Președintele SUA, Barack Obama, a ținut săptămâna trecută un discurs comun cu cancelarul Angela Merkel, în fața porții Brandenburg din Berlin, unde a dat garanții că nimeni nu spioneză cetățenii europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel