Merită să investești în 2023? Mircea Coșea: Aceasta e singura speranță pe care o are România în noul an
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Având în vedere că România, la fel ca majoritatea statelor, a fost afectată de multiple crize în ultimii trei ani, profesorul Mircea Coșea a spus dacă în anul următor merită să faci investiții .

Profesorul de economie Mircea Coșea e de părere că românii vor fi nevoiți să-și gestioneze mai bine resursele financiare în 2023 și să fie mai atenți la investițiile pe care doresc să le facă:

"În 2023, românii trebuie să aibă puterea de a-și gestiona singuri resursele și viitorul. Există o situație total lipsită de predictibilitate, Guvernul nu are niciun fel de program, el se ocupă doar de niște programe sociale firave, dar care au iz electoral, însă schimbarea structurală a economiei românești, pentru a crea valoare adăugată și locuri de muncă, nu are niciun fel de prezență în programe.

PNRR-ul mere destul de lent, nu știm în ce măsură el va fi orientat în programe importante, unele dintre ele sunt în sensul în care românii pun carul înaintea boilor, cheltuim mulți bani pentru digitalizare, dar nu cheltuim mulți bani pentru educație, ceea ce determină ca digitalizarea să nu aibă suportul educațional“, a spus Mircea Coșea.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Câți români au mai apelat la Programul „Noua Casă” în 2022. Nancu (FNGCIMM): A mers și anul acesta, dar nu a fost același apetit / video

În ce să investească românii în 2023

Mircea Coșea consideră că românii trebuie să se abțină de la a face investiții, în special de la a cumpăra locuințe:

"Părerea mea e că în acest an nu este nevoie să ne orientăm spre investiții importante, piața imobiliară este instabilă, nu știm cum va evolua, sunt niște semne neplăcute în această zonă, au apărut niște lucruri inacceptabile, cum ar fi faptul că anumite avansuri date la cumpărarea de locuințe s-au pierdut și banii nu mai pot fi recuperați.

Singura speranță pe care România o are în 2023 este agricultura. Dacă acest Guvern ar crea un program special, începând de acum, de creștere a producției de produse alimentare în interiorul țării, lucru pe care îl susțin de mult timp, și anume reducerea substanțială a importului de alimente, pe care l-am înlocui cu o producție internă, am reuși să acordăm populației o speranță prin reducerea costului la alimente.

În anul ce vine nu există nicio speranță privind reducerea costului la energie, la gaze și la alte utilități. Din contră, este aproape clar că ne vom confrunta cu o altă creștere a prețurilor carburanților. Alimentele sunt singura sursă și pe care putem să o facem destul de rapid, dacă Guvernul înțelege și va transforma acest lucru într-o prioritate“, a explicat economistul.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  IMM Invest, prelungit și pentru anul următor. Nancu (FNGCIMM) anunță modificările: Programul devine mult mai generos / video

Mircea Coșea: Guvernul trebuie să revină la Casa Unirea

Potrivit profesorului în economie, revenirea la programul Casa Unirea ar aduce un aport de produse alimentare pe piața internă, iar inflația s-ar diminua:

"România trebuie să pună rapid în funcțiune ideea pe care Guvernul a avut-o și care a fost inițiată acum mai mulți ani sub numele de Casa Unirea. Acest lucru înseamnă stimularea prin programe speciale de verificare a producției procesatorilor. Produsele agricole să nu mai fie exportate ca materie primă, ci ca produse prelucrate. Acestea ar acoperi piața internă și ar reduce importul și inflația.

Acest lucru nu e greu de făcut doar că trebuie să se acorde atenție. Agricultura este, din punctul meu de vedere, cea mai importantă sursă de salvare a economiei în condițiile în care criza mondială se accentuează pe parcursul a cel puțin zece ani. Apoi, economia se va reașeza, pe alte baze, unde se vor menține cei care își vor valorifica resursele interne pe piața internă mai mult decât prin stimularea importurilor. Noi avem această capacitate imensă de a deveni mari exportatori pe agricultură

Anul 2023 este unul al nesiguranței, al lipsei de predictibilitate, al nevoii ca fiecare cetățean să-și gospodărească singur modul în care se organizează, să se rețină în lansare e mari investiții pentru că nu se știe dacă după câteva luni sau ani va mai avea capacitatea materială de a plăti creditele pe care le ia, Siguranța locurilor de muncă nu mai este sigură, așa cum nu mai este sigur că vom reuși, în anul ce vine, să putem să ne pregătim pentru situația energetică“, a concluzionat Mircea Coșea.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Cresc IRCC și ROBOR? Dumitru Nancu (FNGCIMM) a spus ce se va întâmpla cu cei doi indici în 2023

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel