Mergi pe litoralul românesc la vară? Află calitatea apei mării
Agenția Europeană de Mediu a făcut raportul apelor de scăldat din România pentru sezonul 2020.
Potrivit unui document oficial al Agenției, sub stipulările Directivei pentru apele de scăldat, mai bine de 22.000 de astfel de ape sunt monitorizate în Europa sezon de sezon. Datele monitorizate și alte informații legate de apa de scăldat sunt puse la dispoziția Agenției Europene de Mediu de 30 de țări din Europa pentru a fi analizate pentru raportul anual.
În 2020, au fost luate în calcul 50 de corpuri de apă, dintre care 49 de coastă și unul în interiorul țărmului. Au fost supuse testării 450 de mostre de apă, iar calitatea a fost în general bună. Astfel, la „excelent” s-au încadrat 35 de ape de scăldat Din România, la „bun” s-au încadrat 13, iar două s-au încadrat la „suficient”. Niciun corp de apă din România nu a fost clasificat „de slabă calitate”. Apa de scăldat de la noi din țară este mai de calitate decât la vecinii bulgari, au determinat cercetătorii.
Cum se testează calitatea apelor?
Calitatea apelor de scăldat este clasificată după doi parametri microbiologici (Escherichia coli și Enterococcus intestinal) definiți în Directiva pentru apele de scăldat. Toate apele din România sunt conforme standardelor de calitate minime ale Directivei, adică „suficient” sau mai bun.
Țările trebuie să urmeze următoarele reguli: (1) o mostră din presezon; (2) nu mai puțin de patru (sau în unele cazuri trei) mostre din timpul sezonului; și (3) intervalul dintre mostre să nu depășească o lună.
Singurul corp de apă de scăldat în afara litoralului este lângă Tulcea
După cum se poate observa în imaginile de mai jos, mostrele au fost luate în special din Marea Neagră. O singură apă de scăldat din România se află în interiorul țărmului, în apropierea Tulcei. Vorbind aici despre Lacul Ciuperca, calitatea apei este una bună, potrivit documentului.
Marea Britanie și Polonia, cea mai slabă calitate a apelor de scăldat
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, în Marea Britanie nu s-au putut face măsurătorile necesare, iar calitatea apei este încadrată la „scăzută”, alături de Polonia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News