Data publicării:

Mențiunea dreptului la avort, blocată de Italia în declarația finală a G7

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Italia se opune oricărei mențiuni a dreptului la avort în declarația finală a G7.

Președinția italiană a G7 se opune oricărei mențiuni a dreptului la avort în declarația finală a grupului din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, potrivit AFP, scrie Agerpres.

Astfel, SUA, Franța și Uniunea Europeană doreau păstrarea formulei folosite în declarația G7 de la Hiroshima, din 2023, care garanta "accesul la avort sigur și legal și la acordarea de îngrijiri după avort", însă de data aceasta președinția italiană a grupului celor mai dezvoltate economic democrații din lume s-a opus.

În absența unui acord cu ultraconservatoarea Giorgia Meloni, prim-ministrul Italiei, care asigură în prezent președinția prin rotație a G7, susținătorii dreptului la avort au renunțat la acest punct.

Anul trecut, liderii G7 se angajaseră și să "promoveze drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă, complet, pentru toți"; acest pasaj a întrunit consensul și la summitul actual găzduit de provincia Puglia din sudul Italiei.

Un înalt oficial al UE a declarat presei că "apăram ceea ce se convenise la Hiroshima, unde textul a fost mai explicit, însă nu s-a putut ajunge la un acord". El a adăugat că "important este că în text avem promovarea drepturilor sexuale și reproductive".

Replici acide între Meloni și Macron

Dezbaterile au fost aprinse și replicile prin intermediul presei acide, în special între Meloni și președintele francez Emmanuel Macron. Acesta a afirmat că "regretă" poziția Italiei, în timp ce șefa guvernului de la Roma l-a acuzat că face "campanie electorală cu ajutorul unui forum valoros ca G7", în vederea alegerilor parlamentare din Franța, al căror prim tur va avea loc în 30 iunie.

Citește și: Președintele francez Emmanuel Macron, cu o falcă-n cer și una în pământ: Am muncit ca un nebun. Bineînțeles că am luat-o personal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel