Data actualizării:
Data publicării:

Meniuri fără prețuri pentru femei, la cele mai prestigioase și luxoase restaurante. Gest galant sau sexism: Deci femeile nu pot plăti o cină mai scumpă?

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Engin Akyurt
Foto Ilustrativ/Pexels Engin Akyurt

Denunțul meniurilor fără preț pentru femei a pornit de la Abbie Chatfield, o influenceriță australiană. Să investigăm problema și să încercăm să tragem câteva concluzii despre acest subiect.

Ne referim la vechea și dezbătută chestiune a meniurilor oarbe, meniuri fără prețuri înmânate de obicei femeilor în unele dintre cele mai prestigioase și luxoase restaurante ale Italiei. Pentru unii este un gest galant față de ceea ce, anacronic vorbind, este considerat încă ”sexul frumos”.

Pentru alții, însă, tocmai din această cauză, este o practică sexistă care ar trebui eradicată. Printre susținătorii acestei teze, Abbie Chatfield, cunoscută față a Internetului și televiziunii australiene, care acum câteva zile a ”denunțat” prin Instagram un renumit restaurant venețian pentru că i-a oferit un meniu fără prețuri.

Plângerea socială a influencerului a reaprins dezbaterea pe marginea problemei, pe care am încercat să o disecăm mai jos, oferind câteva soluții posibile prin care să rezolvăm problema.

Abbie Chatfield și meniul fără prețuri într-un restaurant din Veneția

O cină romantică a fost planificată pentru Abbie Chatfield și partenerul ei la Veneția până când un detaliu a stricat atmosfera, rupând magia. Deschizând meniul, vedeta australiană a observat un detaliu neobișnuit pe care nu-l observase până acum în alte restaurante: absența prețurilor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ABBIE CHATFIELD (@abbiechatfield)

Plângerea socială a lui Chatfield - discriminarea de gen

A durat doar câteva minute pentru ca Chatfield să înțeleagă logica din spatele acestei alegeri și apoi să documenteze ceea ce s-a întâmplat prin intermediul rețelelor sociale, denunțând discriminarea de gen care stă la baza acesteia.

Plângerea prin intermediul rețelelor de socializare a strâns mult sprijin, dar și unele critici, în special din partea utilizatorilor italieni care i-au ordonat influencerului ”să ia lecții de educație”, considerând meniurile oarbe o soluție de curtoazie.

În schimb , Chatfield le-a cerut să recunoască odată pentru totdeauna că este un gest sexist, bazat pe credinţa greşită şi acum învechită că bărbații sunt întotdeauna cei care plătesc femeile pentru cină și niciodată invers.

Precedentul cu Augustina Gandolfo

Influencerul australian nu este primul personaj public care s-a indignat pe rețelele de socializare pentru tratamentul primit prin livrarea unui meniu orb.

Deja în noiembrie, Augustina Gandolfo, model argentinian și soția fotbalistului Inter Lautaro Martinez, s-a plâns că a primit un meniu fără prețuri în timpul unei cine într-un restaurant elegant din centrul Milanului.

După episod, Gandolfo a postat ce o dezgustă pe Instagram, scriind: ”Știați că în Italia în mai multe restaurante nu pun prețurile în meniul pe care îl dau femeilor? Dacă aș vrea să plătesc? Sunt revoltată. Cel mai rău este că mulți italieni justifică acest lucru spunând că se întâmplă doar în restaurante de un anumit nivel. Deci femeile nu pot plăti dacă este o cină mai scumpă?”. 

De fapt, dacă pentru unii poate părea un gest galant, pentru multe femei este în schimb o umilire. În spatele meniului orb se află presupunerea că femeile nu ar putea plăti pentru o cină, mai ales dacă este exclusivistă și somptuoasă, pentru ele și invitații lor sau, poate și mai rău, acel stereotip care consideră femeile la egalitate cu ”parazitul întreținut” și ”gold digger”.

Ce este în neregulă cu meniurile oarbe?

Cu toate acestea, există și cei care consideră că această practică este comparabilă cu eliminarea etichetei de preț atunci când faceți un cadou. Diferența? În acest caz, persoana care dă cadoul își comunică deschis intențiile comerciantului care se va ocupa de îndepărtarea etichetei.

Când vine vorba de meniul orb, însă, nu există o solicitare explicită și, în marea majoritate a cazurilor (dacă nu toate), persoana care primește meniul complet cu prețuri este întotdeauna bărbat, întrucât chelnerul o ia de la sine înțeles.

Opinia bucătarilor cu stea

Pentru a investiga în continuare chestiunea, Corriere della Sera a consultat câțiva bucătari de renume din Italia, întrebând care este părerea lor în această privință.

Deși consideră că este exagerat să se vorbească despre sexism într-un context similar, Carlo Cracco declară că în restaurantul său livrează ”meniul cu prețuri tuturor de cel puțin 4-5 ani, dacă nu se solicită în mod explicit altfel”. 

Davide Oldani respiră uşurat la ideea că în sfârşit ”lucrurile s-au schimbat”, în convingerea că ”ideea că femeile nu plătesc este depăşită”.

Antonia Klugmann a fost întrebată și de cunoscutul ziar ”Argine a Vencò” despre acest aspect și ține să sublinieze că ”în 17 ani nu am livrat niciodată un meniu fără prețuri, dacă nu este cerut”. 

Sursa: Al Femminile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel