Meningiomul, cancerul frecvent al femeilor. Ce este, unde se dezvoltă, ce simptome are
Ce este meningiomul, ce simptome are și cum poate fi tratat. O celebră vedetă de la noi a fost diagnosticată cu această boală.
Meningiomul este o tumoare primară a sistemului nervos central, adică începe în creier sau în măduva spinării. În general, meningioamele sunt cel mai frecvent tip de tumoare cerebrală primară. Cu toate acestea, meningioamele de grad superior sunt foarte rare.
Care sunt gradele meningioamelor?
Tumorile primare ale sistemului nervos central sunt clasificate pe baza localizării tumorii, a tipului de tumoră, a gradului de răspândire a tumorii, a rezultatelor genetice, a vârstei pacientului și a tumorii rămase după operație, dacă este posibilă intervenția chirurgicală.
Meningioamele sunt grupate în trei grade în funcție de caracteristicile lor. Fiecare grad include diferite subtipuri de meningiom. Testele moleculare sunt utilizate pentru a ajuta la identificarea subtipurilor care sunt legate de localizare și de caracteristicile bolii.
- Meningioamele de gradul I sunt tumori de grad scăzut și sunt cele mai frecvente. Acest lucru înseamnă că celulele tumorale cresc lent.
- Meningioamele atipice de gradul II sunt tumori de grad mediu. Acest lucru înseamnă că tumorile au o șansă mai mare de a reveni după ce au fost îndepărtate. Subtipurile includ meningiomul coroidian și meningiomul cu celule clare.
- Meningioamele anaplazice de gradul III sunt maligne (canceroase). Acest lucru înseamnă că sunt tumori cu creștere rapidă. Subtipurile includ meningiomul papilar și meningiomul rabdoid.
Meningioamele sunt mai frecvente la femei, dar gradele II și III apar mai des la bărbați. Meningioamele tind să apară la persoanele în jurul vârstei de 60 de ani, riscul crescând odată cu vârsta.
"Meningioamele sunt mai frecvente la femei. Sunt niște chestii hormonale. E hiperestrogenismul.
Se operează, pentru că în marea majoritate sunt tumori benigne.
Teoretic, pot recidiva, însă mai sunt și cu transformare către malignitate, însă meningiomul era tumoră benignă. În ultimii ani am observat că sunt mai puține proporțional pur benigne, parcă au tendința să se malignizeze mai repede decât înainte.
De exemplu, sunt cazuri cu o tumoră foarte mică, care e o descoperire întâmplătoare. Ce faci dacă nu are nimic? Poți să-i spui: mai las-o un pic. Tu vezi că e de natură bună, că e un meningiom mic, calcificat, știi sigur că nu mai crește. Am în supraveghere pacienți cărora de 10 ani nu le-a crescut sau a crescut foarte puțin, deci nu trebuie scoasă imediat.
Dacă e o tumoră mare și vezi că are simptomatologie neurologică te obligă să o scoți, vorbind despre tumorile benigne", a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
CITEŞTE MAI MULTE PE DC MEDICAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News