Meloni se dezice de o parte dintre declarațiile extremiste făcute în trecut și dă vina pe presă pentru perpetuarea acestora
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 28 sep 2022, 16:46
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Lidera partidului post-fascist Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, care se pregăteşte să formeze guvernul după victoria sa electorală, a calificat miercuri drept ''suprarealist'' faptul că presa italiană îi inventează declaraţii şi a cerut să se pună capăt ''mistificărilor'' care îi denaturează mesajul, în timp ce premierul în exerciţiu, Mario Draghi, a dezminţit că şi-a asumat rolul de garant al lui Meloni în relaţia cu Bruxellesul, Parisul şi Berlinul, transmite EFE.

Mi se pare destul de suprarealist faptul că o anumită parte a presei îmi atribuie declaraţii, publicând reconstituiri complet arbitrare. Să fie pe pace: centru-dreapta unită a câştigat alegerile şi este pregătită să guverneze. Ajunge cu mistificările, a scris Meloni pe contul său de Twitter.

Sub mesaj, Meloni a postat o fotografie în care apare împreună cu partenerii săi de coaliţie - Matteo Salvini (Liga) şi Silvio Berlusconi (Forza Italia) -, alături de câteva titluri care au apărut în presă zilele acestea precum: Meloni nu cedează în privinţa lui Salvini: Nu-l vreau. Este filorus sau Veto-ul lui Meloni asupra lui Salvini: Matteo nu va avea ministere importante. Ajunge cu minciunile, centru-dreapta este pregătită să guverneze, se poate citi pe fotografia care însoţeşte Tweet-ul.

Totodată, premierul în exerciţiu Mario Draghi a dezminţit miercuri un articol publicat de cotidianul La Repubblica în care se afirmă că şeful executivului face pe garantul (lui Meloni) în relaţia cu Bruxellesul, Parisul şi Berlinul. Cele trei condiţii: sprijinirea Ucrainei, fidelitate faţă de NATO şi ţinerea sub control a datoriei.

Guvernul italian a transmis că dezminte teza şi conţinutul articolului, intitulat Kievul şi conturile publice, contactele lui Draghi cu UE - 'Meloni va menţine pactele', şi dă asigurări că şeful executivului nu a făcut niciun pact şi nici nu s-a angajat să garanteze ceva.

Prim-ministrul menţine cu regularitate contacte cu interlocutorii internaţionali pentru a dezbate principalele puncte de pe agendă şi îşi respectă angajamentul de a permite o tranziţie ordonată în cadrul unor relaţii instituţionale corecte, a adăugat Draghi.

Alegerile din Italia divizează deja Europa: Susţinere în Est şi avertismente în Vest

Reacţiile au fost amestecate luni în Europa, a doua zi după victoria partidului post-fascist condus de Giorgia Meloni la alegerile legislative italiene, Polonia şi Ungaria afişându-şi susţinerea, în timp ce Franţa, Germania şi Spania au rămas în gardă, relatează AFP.

Franţa va fi "atentă" la "respectarea" drepturilor omului şi a dreptului la avort, a avertizat prim-ministrul Elisabeth Borne.

"Evident, vom fi atenţi, împreună cu preşedinta Comisiei Europene (Ursula von der Leyen), ca aceste valori referitoare la drepturile omului, la respectarea unora şi a altora, în special la respectarea dreptului la avort, să fie respectate de toţi", a declarat ea la postul BFMTV.

Elisabeth Borne a apreciat totuşi că "etapele nu trebuie arse" şi a reamintit că "ţine acum de preşedintele Republicii (Sergio Mattarella) să desemneze preşedinta sau preşedintele Consiliului" de Miniştri.

Ministrul spaniol al afacerilor externe José Manuel Albares a avertizat, în cadrul unui mic dejun cu jurnaliştii, asupra faptului că "populismele sfârşesc mereu în catastrofă" şi a afirmat că această victorie survine într-un moment în care "două modele se înfruntă în Europa, pe fondul războiului din Ucraina".

"Un model pe care pariază guvernul spaniol şi multe alte ţări în Europa, care este cel al construcţiei europene", şi "un alt model, cel al lui Vladimir Putin, un model autoritar în care se regăsesc forţe politice din Europa şi chiar în interiorul acestei ţări", a spus el, referindu-se la partidul de extremă dreapta Vox.

La rândul său, Germania aşteaptă de la Italia să rămână "favorabilă Europei", a declarat presei Wolfgang Büchner, purtător de cuvânt al guvernului.

"Italia este o ţară favorabilă Europei, cu cetăţeni favorabili Europei, şi plecăm de la principiul că acest lucru nu se va schimba", a spus el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe a declarat că Berlinul continuă să aştepte de la Roma respectarea regulilor bugetare europene.

Bruxellesul speră, în ceea ce-l priveşte, că va exista "o cooperare constructivă cu noile autorităţi italiene", potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

"Comisia şi preşedinta (Ursula von der Leyen) lucrează cu guvernele care rezultă din alegerile ţărilor Uniunii Europene. Acest caz nu este diferit", a spus el în cadrul conferinţei de presă cotidiene a executivului european.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a salutat "marea victorie" a Giorgiei Meloni. "Mare victorie! Felicitări!", a exclamat Morawiecki pe Facebook, utilizând emoticoane pentru a sublinia că cele două ţări vor fi puternice împreună.

Entuziasmul este împărtăşit şi de prim-ministrul naţionalist ungar Viktor Orban, care a postat pe Twitter: "Bravo, Giorgia! O victorie binemeritată. Felicitări!".

"Avem nevoie mai mult ca niciodată de prieteni care împărtăşesc o viziune şi o abordare comună a Europei", a adăugat directorul său politic, deputatul Balazs Orban.

În mai multe ţări europene, formaţiunile de extrema dreapta şi-au exprimat satisfacţia pentru victoria Georgiei Meloni.

"Poporul italian a decis să-şi reia destinul în mâini alegând un guvern patriot şi suveranist", a postat pe Twitter franţuzoaica Marine Le Pen, lidera formaţiunii Rassemblement National (RN).

"Sărbătorim împreună cu Italia! Felicitări întregii alianţe", a declarat în Germania Beatrix von Storch, vicepreşedintă a grupului AfD în Bundestag.

Din punctul de vedere al liderului partidului spaniol Vox, Santiago Abascal, Giorgia Meloni "a arătat calea spre o Europă mândră şi liberă a naţiunilor suverane", precizând că "milioane de europeni îşi pun speranţele în Italia", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?