Data publicării:

Meloni construiește o alianță pentru a combate migrația ilegală

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto Agerpres/ Giorgia Meloni
foto Agerpres/ Giorgia Meloni
Națiunile din Marea Mediterană, Orientul Mijlociu și Africa au convenit duminică (23 iulie) măsuri pentru a încerca să încetinească migrația neautorizată și să facă față unora dintre presiunile care îi determină pe oameni să-și părăsească casele și să încerce să ajungă în Europa.

După o întâlnire de o zi condusă de premierul italian Giorgia Meloni, noua alianță s-a angajat să reprime traficul de persoane, dar și să îmbunătățească cooperarea în domenii precum energia regenerabilă pentru combaterea schimbărilor climatice și îmbunătățirea perspectivelor națiunilor mai sărace.

Participanții din peste 20 de țări au convenit să pună la dispoziție fonduri pentru a sprijini proiectele de dezvoltare în ceea ce Meloni a spus că va fi un proces care va dura câțiva ani.

Ea a salutat angajamentul Emiratelor Arabe Unite de a oferi 100 de milioane de dolari și a spus că următorul pas va fi organizarea unei conferințe a donatorilor.

Îmbunătățindu-și retorica dură din trecut, Meloni a spus că guvernul ei este deschis să primească mai mulți oameni pe căi legale, deoarece „Europa și Italia au nevoie de imigrație”.

Dar ea a spus că trebuie făcut mai mult pentru a preveni migranții care încearcă să traverseze Mediterana prin mijloace neautorizate.

„Oprirea rețelelor de trafic de persoane este un obiectiv pe care îl împărtășim cu toții”, a spus ea.

Uniunea Europeană și Tunisia, un punct de plecare major pentru migranți, au semnat săptămâna trecută un acord de „parteneriat strategic” care include reprimarea traficanților de persoane și înăsprirea frontierelor.

„Vrem ca acordul nostru cu Tunisia să fie un șablon. Un plan pentru viitor. Pentru parteneriate cu alte țări din regiune”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferință.

Președintele tunisian Kais Saied a fost printre cei prezenți.

Ce spune Papa Francisc

Adresându-se mulțimilor din Piața Sf. Petru din apropiere, Papa Francisc a cerut guvernelor europene și africane să ajute migranții prinși în zonele din nordul Africii și să se asigure că Mediterana nu va mai fi niciodată „un teatru al morții” pentru cei care încearcă să traverseze.

Italia, gazdă a conferinței, se luptă să facă față numărului de imigranți neautorizați care sosesc în centre.

Cu toate acestea, are, de asemenea, o populație îmbătrânită și în scădere și are nevoie de lucrători suplimentari pentru a-și susține economia.

La începutul acestei luni, Italia s-a angajat să elibereze 452.000 de noi vize de muncă pentru cetățenii din afara UE din 2023 până în 2025, crescând numărul de permise disponibile în fiecare an la un nivel maxim de 165.000 în 2025. În 2019, înainte de apariția COVID, Italia a emis doar 30.850 de vize.

Sosirile în Italia sunt în creștere în acest an, cu peste 83.000 de persoane care au ajuns la țărm până acum, comparativ cu aproximativ 34.000 în aceeași perioadă din 2022, potrivit Euractiv.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel