Urmărește emisiunea live
Meleşcanu, la Sofia. Discuţii cu miniştri UE
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, participă, joi şi vineri, la Sofia, la reuniunea informală (Gymnich) a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, găzduită de preşedinţia bulgară a Consiliului UE.

Printre subiectele ce vor fi abordate de miniştri se numără teme de actualitate, precum: Siria, Balcanii de Vest şi Coreea de Nord, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres. Cu aceeaşi ocazie, miniştrii de Externe europeni vor avea o sesiune comună de lucru cu cei din statele candidate, pe tema cooperării şi parteneriatului în domeniul securităţii şi apărării. La discuţiile informale ale miniştrilor de Externe este invitat să participe şi preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Parlamentului European, David McAllister, arată sursa citată.

[citeste si]

Noi potenţiale state membre ale Uniunii Europene din Balcanii de Vest şi situaţia din Siria, precum şi Coreea de Nord vor fi principalele subiecte ce vor fi discutate joi şi vineri de miniştrii de externe din UE la o reuniune la Sofia, relatează dpa. Reuniunea ministerială de două zile are loc la doar o săptămână după ce UE şi-a stabilit noua strategie de integrare a regiunii Balcanilor de Vest. Planul stabileşte o cale clară către aderarea la UE a şase ţări: Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Kosovo, Macedonia şi Albania.

Primii doi candidaţi în cursă, Serbia şi Muntenegru, ar putea să se alăture blocului comunitar cel mai devreme în 2025, a anunţat Comisia Europeană. Miniştrii de externe din UE urmează să discute joi despre Balcanii de Vest şi se vor întâlni vineri cu reprezentanţii ţărilor candidate. Tot joi, miniştrii vor discuta situaţia din Siria şi Coreea de Nord. În ultimele zile, UE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea militară recentă în Siria, inclusiv creşterea tensiunilor la frontiera israeliană şi ofensiva Turciei în nordul Siriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel