Data actualizării:
Data publicării:

Meiul, prietenul diabeticilor. Cum influențează zahărul din sânge

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Meiul, o cereală străveche, a câștigat popularitate pentru valorile nutriţionale ridicate și pentru capacitatea de a preveni bolile. Chiar şi-a câștigat porecla de „noua quinoa” în bucătăria internațională.

Alegeri prezidentiale 2024

Meiul este, de fapt, un grup de ierburi cu semințe mici cultivate în principal în Asia și Africa. Există de mii de ani. Meiul are o natură consistentă, ceea ce îl ajută să supraviețuiască în climatul uscat

Prin comparație cu grâul, orezul sau porumbul, meiul este mult mai bogat în substanțe nutritive. Conţine fibre, proteine, vitamine, minerale şi antioxidanți. În schimb, nu conţine gluten.

De ce este recomandat diabeticilor

Meiul are un indice glicemic (IG) mai mic decât multe alte cereale. Asta înseamnă că vă crește zahărul din sânge încet și treptat, în loc să atingă vârfuri rapide. Alimentele bogate în fibre și cu IG scăzut mențin glicemia constantă, scad colesterolul și vă ajută să slăbiți. Toate aceste lucruri sunt utile pentru persoanele cu diabet.

Meiul face parte din grupa cerealelor integrale. Asta înseamnă că are încă straturile sale exterioare, tărâțele și germenii. Companiile alimentare îndepărtează aceste straturi pentru a face cereale rafinate, cum ar fi făina albă. Deoarece organismului dumneavoastră îi ia mai mult timp pentru a digera cerealele integrale, acestea nu vă cresc zahărul din sânge la fel de repede ca și cerealele rafinate. Meiul este cel care ajută la menținerea constantă a nivelului de zahăr din sânge.

Cum să gătești cu mei

Căutați mei la standul cu alimente naturale. Îl veți găsi pe raft împreună cu quinoa, fulgi de ovăz şi seminţe de chia. Meiul are o aromă ușoară, de nucă, care îl face un adaos versatil la multe tipuri de mese. Pentru a-l găti, mai întâi prăjiți-l într-o tigaie timp de aproximativ 3 minute cu puțin ulei vegetal. Apoi adăugați 2 1/2 căni de apă clocotită pentru fiecare cană de mei și fierbeți-l timp de 25-30 de minute până când boabele explodează.

Puteţi să-l transformați într-un terci delicios pentru micul dejun. De asemenea, înlocuiți făina albă de grâu cu făina de mei în produsele de patiserie, cum ar fi pâinea, prăjiturile sau biscuiții, sau în amestecul pentru clătite. Folosiți-l pentru a înlocui cereale precum orezul, quinoa sau bulgur în rețete sau, pur şi simplu, transformați-l într-o umplutură pentru ardei, sarmale vegetale și alte reţete cu legume. Îl mai poţi adaugă în smoothie-uri pentru a le face mai nutritive, atunci când nu ai timp să găteşti ceva sau nu ai chef. Pui la blender fructele tale preferate, le mixezi, adaugi mei, scorţişoară şi un pic de miere dacă fructele sunt acrişoare şi ai o gustare sănătoasă şi consistentă.

Alte beneficii ale consumului de mei

- Magneziul din mei ajută la reducerea migrenelor, a hipertensiunii şi a atacurilor de inimă

- Vitamina B3 (Niacina) ajută la scăderea colesterolului

- Fosforul ajută la metabolismului grăsimilor, la repararea ţesuturilor şi la producerea de energie (fosforul este o componentă esenţială a ATP – adenosine triphosphate, un precursor al energiei în corp)

- Fibrele ajută la prevenirea cancerului de sân şi la formarea calculilor biliari

- Furnizează serotonină care ajută la diminuarea stresului şi contribuie la starea de bine

- Este un aliment alcalin, se digeră uşor şi acţionează ca un prebiotic în sistemul digestiv. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel