Megaşmenul DIM Soft SRL revine în forţă. După ce a curăţat Ministerul Comunicaţiilor de 100 milioane de euro, "căpuşa" sare în curtea lui Blejnar
Firma DIM Soft SRL pare a fi clientul favorit al instituţiilor în momentul în care doresc să dea un tun prin înnoirea sistemului electronic. În urmă cu un an DeCeNews semnala neregulile pe care fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, le făcea în încercare de a acorda un contract de 100 de milioane de euro către firma DIM Soft. La aproape un an căpuşa revine în forţă şi încheie un nou contract dubios, de data aceasta cu ANAF-ul lui Blejnar. În ambele cazuri, dubiile planează asupra afacerilor.
Ca să nu existe dubii, este bine de ştiut că DIM Soft SRL este o micuţă firmă din Bucureşti, dar care are un atu imens. Cel care o adminstrează, Florica Claudiu Ionuţ, este ginerel fostului llider sindical din învăţământ Aurel Cornea. Coinicidenţa nu este întâmplătoare, pentru că dacă privim proiectele derulate de DIM Soft observăm că majoritatea au legătură cu sistemul de învăţământ.
Ziarul nostru, semnala la vremea respectivă, eforturile pe care ministrul Gabriel Sandul le-a făcut pentru a putea să acorde contractul de 100 de milioane de euro firmei agreate de el.
În 2010, România cheltuia, în an de criză, 100 de milioane de euro pentru închirierea a 163.427 licenţe Microsoft. Nu se cunoaşte numărul exact de calculatoare pe care au fost folosite, dar este certă orientarea principalelor ţări europene spre folosirea de programe Open Source, care să atenueze monopolul Microsoft şi presiunea pe buget.
La noi, pare exclusă din start ideea de a folosi programe pe care nu dai mai mult decât face. Mai ales că licenţele nu se închiriază direct de la americani, ci prin tot felul de comisionari elveţieni.
DIM Soft srl. câştigă, în 31.07. 2009 contractul. Pe 7 august, în urma izbucnirii scandalului, acordul cadru semnat cu MCSI este anulat. Firma avea trei acţionari: Marius Ioan Ardelean, din Arad, Andrei Iliescu, din Piteşti şi Adrian Ujeniuc, din Craiova, fiecare cu 33%. După doi ani succesivi cu profituri de circa un milion de euro fiecare, cei trei decid să renunţe la firma care aştepta doar un aviz ministerial pentru a-şi rotunji cifra de afaceri cu 100 milioane de euro. Ei vând firma unei entităţi, D-CON.NET. Ag , înregistrată în Elveţia, oraşul Zug, Baarerstrasse nr. 78. Noii proprietari îl numesc administrator pe Florică Claudiu Ionuţ, ginerele lui Aurel Cornea, liderul FSLI.
Abilităţile sale manegeriale se vădesc imediat, sau poate e vorba de know-how-ul elveţienilor, foarte pricepuţi la computere şi secrete bancare. Cert este că mutarea e câştigătoare. Gabriel Sandu atribuie în fine contractul câştigat de DimSoft unui consorţiu creat în jurul acestei firme.
De la Sandu la Blejnar: aceeaşi mărie, dar cu altă pălărie!
Proiectul derulat cu ANAF de DIM Soft este intitulat “Soluţie integrată pentru securitate şi management ierarhizat – centralizat al posturilor de lucru şi al serverelor teritoriale”. Acesta este destinat să uniformizeze exploatarea celor 24.500 staţii de lucru, 2.600 laptopuri, platforme centrale de prelucrare şi stocare a datelor a peste 1.000 de servere de capacitate medie şi mică dotate cu sisteme de operare Microsoft Windows, pe care le are în dotare ANAF.
Tunul dat acum de firma preferată a instituţiilor este de 6 milioane de euro, asta în condiţiile în care firma DIM Soft avea, la ultimul bilanţ depus la Ministerul Finanţelor, doar 20 de angajaţi şi un profit de doar 6,1 milioane lei.
Este de văzut cum vor reuşi cei 20 de angajaţi să să uniformizeze 24.500 de staţii de lucru, 2.600 laptopuri, platforme centrale de prelucrare şi stocare a datelor a peste 1.000 de servere de capacitate medie şi mică. Dar se poate în acelaşi timp ca acesta să nu fie decât un alt tun dat în interesul foarte personal al anumitor persoane ce au de câştigat venituri substanţiale din acest proiect.
Citeşte şi:
Firmele megaşmenului Gabriel Sandu-Microsoft: tranzacţii, acţionariat, conexiuni
Megaşmen Gabriel Sandu II. “Internet în şcoala ta”, fără Daniel Funeriu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News