Megaşmen Gabriel Sandu II. “Internet în şcoala ta”, fără Daniel Funeriu
Dezvăluirile DCNews privind jaful făcut din bani publici la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale au deschis o breşă prin care încep să se scurgă tot mai multe informaţii despre manevrele efectuate de Gabriel Sandu, titularul postului.
“Proiectul strategic national "Internet in Scoala ta", finantat din fonduri europene cu suma de 38 mil de Euro, a demarat la sfarsitul anului trecut, dupa semnarea contractului in data de 23. 10. 2009. Nimic din declaratiile celor doi ministri semnatari, Gabriel Sandu de la MCSI si Emil Boc (ministru interimar), actualmente Daniel Funeriu, nu prevesteau ca lucrurile se vor transforma “intr-o lupta pentru putere” ca sa-l citam pe insusi ministrul Sandu intr-un interviu acordat revistei Computer World in data de 18 iunie. Sa fie vorba despre puterea celor 38 de mil de euro? Sa fie vorba despre o alta putere? Ce s-a intamplat de fapt:
Ministrul Sandu trimite adresa nr. 792 din 24.02.2010 catre ministrul Funeriu prin care spune ca e de accord ca patru activitati stipulate in contractul semnat initial sa sa transforme "prin cumulare si insumare: intr-o singura activitate. In acest sens se inchie acte aditionale pentru fiecare din cele 7 contracte, cate unul pentru fiecare regiune in parte. Pana aici toate bune si frumoase, numai ca ministrul Sandu doreste ca cele patru activitati (care constituie de fapt esenta proiectului) sa fie organizate intr-o singura procedura de licitatie pe un singur lot pentru toate cele 7 contracte de finantare!! .
Cei de la Ministerul Educatiei, beneficiarii proiectului si cei raspunzatori pentru implementarea lui, solicita Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) un punct de vedere privind legalitatea procedurii de achizitie pe care o doreste ministrul Sandu.
Raspunsul celor de la ANRMAP spune ca, in conformitate cu legislatia in vigoare este “practic imposibil incheierea unui singur contract pe un singur lot”.
Cum reactioneaza ministrul Sandu la raspunsul celor de la ANRMAP? Trimite o adresa catre Ministerul Educatie prin care ii informeaza ca rezilieaza contractul pe motiv ca nu a fost demarata o procedura de achizitii publice fapt ce a dus la neimplementarea proiectului in termen de sase luni.
Oare de ce vrea ministrul Sandu sa incalce legea? O fi adevarat ce se zvoneste prin piata ca banii aferenti celor 4 activitati (in jur de 30 mil de euro) sunt deja promisi unei firme agreate de ministru, iar o cota parte din acestia se duc direct in buzunarului lui? Ce fel de jocuri de interese face ministrul Sandu pe banii UE? Si vine FMI si ne intreaba de ce nu cheltuim banii de la UE. Sa nu ne ceara sa-i dam inapoi…
Detalii gasiti in documentele atasate, semnate si stampilate”.
Ziarul nostru anunţa, în urmă cu aproape o lună, că MCSI a hotărât să achiziţioneze, prin intermediari, licenţe Microsoft de 100 milioane de euro, în vreme ce ţările bogate din UE se orientează spre sisteme Open Source, care nu afectează bugetele de criză. Culisele afacerii îl legau pe Sandu de ginerele lui Aurel Cornea, şeful unui sindicat din Învăţământ, şi de câteva firme înregistrate în Elveţia şi Cipru. La scurtă vreme, am primit materialul prezentat mai sus, provenit cel mai probabil de la funcţionari care au acces la documentele din MCSI sau MEC, care arată cum l-a scos din joc Sandu pe Daniel Funeriu, pentru a dirija singur 38 de milioane de euro din fonduri europene. MCSI nu a avut niciun comentariu referitor la conţinutul materialului.
Întrebări fără răspuns
Iată la ce întrebări nu a putut să ne ofere informaţii ministrul...Societăţii Informaţionale:
“Domnule ministru,
Vă rugăm să ne explicaţi motivele pentru care aţi solicitat, prin adresa nr. 792 din 24.04.2010, ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, ca activităţile din cadrul Proiectului strategic naţional "Internet în Şcoala ta", finanţat din fonduri europene cu suma de 38 milioane de Euro, să se transforme prin cumulare si însumare într-o singura activitate, cu încheierea de acte adiţionale pentru fiecare din cele 7 contracte, câte unul pentru fiecare regiune în parte.
De ce aţi solicitat să fie organizate achiziţiile într-o singura procedură de licitaţie pe un singur lot pentru toate cele 7 contracte de finanţare?
Ştiaţi că această procedură încalcă legislaţia în vigoare?
Ştiaţi că la solicitarea Ministerului Educaţiei către Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) răspunsul a fost că, în conformitate cu legislatia în vigoare, este “practic imposibil incheierea unui singur contract pe un singur lot”.
Cum comentaţi ipoteza că aţi tergiversat procedurile pentru a face să treacă termenul de 6 luni alocat, în scopul de a prelua dumneavoastră fondurile şi a organiza singur licitaţia?
La ce alte ministere aţi mai procedat la fel cu fondurile europene?
Putem spune că este o metodă prin care încercaţi să obţineţi controlul fondurilor care nu vin direct, prin Buget, la Ministerul condus de dumneavoastră?
De ce nu prezentaţi în cv-ul oficial date despre experienţa profesională dinainte de 1989? Aţi fost verificat de CNSAS?”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News