Medvedev anunţă „o nouă Românie Mare“. Chirieac: Eu nu știu cum a putut să fie atâția ani și președinte, și premier al Rusiei. Cantonat în secolul XIX
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Facebook Dmitri Medvedev
Foto: Facebook Dmitri Medvedev
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat afirmațiile lui Dmitri Medvedev, care a spus că se dorește crearea "unei noi Românii Mari" prin apropierea Chișinăului de Uniunea Europeană și că  "politicienii români de multă vreme joacă hore politice în jurul Republicii Moldova".

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, consideră posibilă nu intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ci prin crearea "unei noi Românii Mari". 

"Republica Moldova s-a aşezat la coada lungă de la intrarea în UE, întinsă pe decenii. Drum bun! Doar că se vrea mai repede. De aceea mult mai de actualitate devine o altă modalitate de obţinere a calităţii de membru în UE: crearea unei noi Românii Mari", a scris politicianul astăzi pe reţeaua de socializare Telegram, răspunzând la întrebarea agenţiei Tass cât de repede va putea adera Republica Moldova la Uniunea Europeană, scrie Rador, citând tass.ru.

El a arătat că "politicienii români de multă vreme joacă hore politice în jurul Republicii Moldova". Medvedev a reamintit faptul că acum acest lucru se petrece în sensul direct al cuvântului (citește AICI).

Bogdan Chirieac: Eu nu știu cum omul ăsta a putut să fie atâția ani și președinte și premier al Rusiei

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la România TV, unde a comentat declarațiile vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse:

„Crearea României Mari nu are cum să se ticluiască la București. Ea se poate face numai la Bruxelles. O posibilă unificare a României cu Republica Moldova trebuie să aibă acceptul Bruxelles-ului și al Washingtonului. Deci chestiunea că hotărâm noi aici...să fim serioși! Republica Moldova este cea mai săracă țară din Europa, iar Bruxelles-ul ar trebui să plătească. Sunt prostiile lui Dmitri Medvedev. Eu nu știu cum omul ăsta a putut să fie atâția ani și președinte al Rusiei, și premier al Rusiei, făcând rocadă cu Vladimir Putin. Este cantonat în secolul 19.

Câștigul uriaș este că odată cu primirea statutului de candidat de către Republica Moldova, ușor, ușor, publicul din această țară va deveni pro-european. În Republica Moldova, în prezent, sunt jumate-jumate, nu toată lumea dorește Uniunea Europeană și majoritatea nu doresc NATO. Anii de propagandă sovietică își spun cuvântul. Pe acest parcurs se pot întâmpla multe lucruri, dar important este că, în final,  România și Republica Moldova se vor reunifica în interiorul Uniunii Europene, ceea ce e foarte bine“, a precizat analistul politic.

Rusia se apropie de granițele României

Analistul politic a fost întrebat și de ultimele mișcări ale Federației Ruse, care se apropie de granițele României, mai ales după ce a reușit să cucerească aproape întreg sudul Ucrainei și Insula Șerpilor:

„Din cauza asta, Boris Johnson înțelege foarte bine situația. dacă Rusia va fi lăsată să captureze Odesa, nu-i împiedică nimic, din acel moment, să ajungă la gurile Dunării și să avem graniță directă cu Federația Rusă.

Tocmai din cauza asta e bine să ajutăm ucrainenii acum cât încă mai pot să lupte, că le dăm armament sofisticat abia după ce au pierderi uriașe și nu mai are cine să manipuleze armamentul respectiv. Cred că este esențial pentru NATO și Uniunea Europeană ca rușii să nu ocupe Odesa. Ei știți cum ocupă, ați văzut, cu tunul se trage în grădinițe și locuințe și ce a rămas în picioare se zdrobește cu șenila tancului. Dacă ei vin în această zonă, atunci avem graniță cu Federația Rusă și Ucraina nu mai are ieșire la mare.

Sigur că la Summit-ul NATO de la Madrid vom avea trupe pe teritoriul României, armament, vom avea de toate pentru a fi protejați, dar tu nu te simți bine cu un regim ilogic, regimul Putin, având graniță fizică. Nu e metafizică“, a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel