Mediul de afaceri, zguduit de inflaţie! Tot mai multe firme româneşti pun lacătul pe uşă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Patronii din România își închid firmele pe bandă rulantă.

ONRC a anunțat în 2022, comparativ cu 2021, că numărul firmelor închise a crescut considerabil. Așadar, anul trecut firmele care au dat faliment au fost în număr de 3.374, iar față de anul precedent, instituția a remarcat o creștere cu 41,17% în plus. Multe companii au dat faliment din cauza problemelor economice pe care le resimt din plin. Patronii din România, mai exact cei din mediul privat renunță la firmele lor cu foarte mare ușurință. Cifrele oficiale publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) i-au îngrijorat pe șefi și astfel au decis să închidă firmele cât mai repede posibil, aminteşte manager.ro.

Capitala, fruntaşă la afaceri lichidate

Bucureşti este lider de clasament în această îngrijorătoare statistică, având cel mai mare număr de firme dizolvate din toată țara. Vorbim despre 681 de firme (număr în creştere cu 64,1%). O situație dificilă regăsim și în judeţele Timiş (174, +53,98%), Constanţa (167, +19,29%), Cluj (144, +38,46%) şi Ilfov (138, plus 33,98%). Așadar, în toate cazurile este vorba despre o creștere agresivă a numărului de firme dizolvate în 2022, față de 2021.

Totuși, sunt județe în țară ce fac notă discordantă de la fenomen și au foarte puține astfel de situații. Spre exemplu, avem aici Ialomița cu doar 12 companii dizolvate anul trecut (+20%%), Mehedinţi (14, -6,67%) şi Covasna (17, -10,53%). Avem și o serie de domenii de activitate ce sunt lideri de clasament, înregistrându-se aici cele mai multe cazuri de firme dizolvate anul trecut. Pe primul loc avem comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde anul trecut s-au înregistrat nu mai puțin de 948 de dizolvări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel