Data publicării:
Medierea UE eșuează, risc de ”escaladare și violență” între Serbia și Kosovo. Borell: Ambii lideri sunt responsabili pentru impas
Pristina va amenda cetățenii care nu sunt de acord să nu mai folosească numerele de înmatriculare sârbe, dezlănțuind mânia Belgradului. Înaltul Reprezentant Borrel: „Ambii lideri sunt responsabili pentru impas”.
Uniunea Europeană a avertizat cu privire la posibilitatea ”escaladării și violenței” după ce Kosovo și Serbia nu au căzut de acord în discuțiile de urgență pentru a rezolva disputa de lungă durată cu privire la numerele de înmatriculare ale mașinilor folosite de minoritatea sârbă din Kosovo.
”După multe ore de discuții, cele două părți nu au găsit o soluție astăzi”, a spus șeful diplomației UE, Josep Borell, după încă o încercare de mediere. ”Cred că ambii lideri poartă o responsabilitate majoră pentru eșecul discuțiilor de astăzi și pentru orice escaladare și violență care ar putea avea loc pe teren în zilele următoare”.
Plăcuțele de înmatriculare...
Anul acesta, Kosovo a încercat să ceară minorității sârbe să schimbe vechile plăcuțe de înmatriculare ale mașinilor care datează dinainte de 1999, când țara făcea încă parte din Serbia. Această mișcare a fost întâmpinată cu o rezistență puternică și uneori violentă din partea sârbilor care trăiesc în partea de nord a țării, dar, după o pauză inițială, Pristina a declarat acum că va începe să emită amenzi începând de mâine împotriva infractorilor.
Borrell a spus că UE a prezentat o propunere care ar fi putut evita escaladarea în continuare a tensiunilor, care a fost acceptată de președintele sârb Aleksandar Vucic, dar nu de premierul kosovar Albin Kurti.
Înaltul reprezentant a spus că va informa statele membre UE despre ”nerespectarea obligațiilor legale internaționale” de către cele două țări și a avertizat că, având în vedere angajamentul lor de a adera la bloc, acestea ar trebui să acționeze în consecință.
”Partea sârbă a fost complet constructivă și a acceptat textele care au fost schimbate de 10 ori, dar partea albaneză nu a vrut să accepte nimic, nici măcar pentru o secundă, și a adăugat întotdeauna ceva ce în mod clar nu era posibil”, a spus Aleksandar Vucic, potrivit Europa Today.
Kurti, la rândul său, a definit ca ”inacceptabilă” propunerea prezentată de Borrell, conform căreia Kosovo nu ar trebui să aplice amenzi pentru neînlocuirea ”numărurilor ilegale de înmatriculare” sârbe, continuând cu avertismente verbale, în timp ce Belgradul nu ar trebui să mai elibereze plăcuțe sârbești pentru kosovari.
”Pentru noi acest lucru a fost inacceptabil, fără ca această propunere să fie însoțită de ceea ce am fost invitați, și anume un acord definitiv pentru normalizarea deplină a relațiilor dintre cele două țări, așa cum a cerut UE”, a spus premierul kosovar, potrivit căruia ”nu ne putem transforma în lideri de stat care se ocupă doar de plăcuțele auto și nu vorbesc despre cum să-și normalizeze relațiile”.
Disputa asupra plăcuței de înmatriculare a alimentat timp de aproape doi ani tensiuni între Serbia și fosta sa provincie separatistă, care și-a declarat independența în 2008 și găzduiește o minoritate sârbă din nord susținută de Belgrad.
Independența a fost apoi recunoscută de majoritatea statelor occidentale și țărilor membre UE, cu excepția Ciprului, Greciei, României, Slovaciei și Spaniei. Aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc acolo refuză să recunoască autoritatea Pristinei și încă se consideră parte a Serbiei. Sute de ofițeri de poliție, judecători, procurori și alți lucrători de stat din minoritatea sârbă și-au părăsit locul de muncă la începutul acestei luni,
Borrell a cerut Kosovo să suspende imediat măsurile suplimentare legate de reînmatricularea vehiculelor în nordul Kosovo și Serbiei să nu mai elibereze noi plăcuțe de înmatriculare, lăsând ”spațiu și timp” ambelor părți pentru a găsi o soluție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News