Data publicării:

Medicul care a dat speranță pacienților cu melanom suferă de cancer cerebral

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Medicii australieni Richard Scolyer și Georgina Long au fost pionieri în lupta cu cancerul de piele.

Doi medici australieni, Richard Scolyer și Georgina Long, și-au făcut un control de rutină, deși erau în părți diferite ale lumii. Conform BBC, erau prieteni de mult timp și specialiști în cancerul de piele, așa că au recunoscut imediat pericolul ascuns din imagini. În colțul dreapta-sus al craniului lui Prof. Scolyer se distingea o zonă mai deschisă și mai neclară decât restul.

“Nu sunt expert în radiologie, dar… în sufletul meu știam că e o tumoare,” a recunoscut el. Neurochirurgii au confirmat rapid că nu era o tumoare cerebrală oarecare, ci “cea mai rea dintre cele mai rele” - un subtip de glioblastom atât de agresiv încât majoritatea pacienților supraviețuiesc mai puțin de un an de la descoperire.

Devastați, dar hotărâți, el și Prof. Long au pornit într-o misiune extrem de dificilă: să-i salveze viața găsind un leac.

Misiunea nu este imposibilă

Deși pare de necrezut, cercetătorii australieni au reușit asta înainte, cu melanomul. “Nu mi se părea corect… să accept moartea sigură fără să încerc ceva,” spune Prof Scolyer. “E un cancer incurabil? Ei bine, la naiba cu el!” 

Acum treizeci de ani, când Prof Scolyer și Prof Long s-au cunoscut ca medici tineri și talentați, melanomul avansat era o condamnare la moarte. Dar tocmai asta i-a atras spre el. Australia are de mult timp cea mai mare rată a cancerului de piele din lume și acolo unde mulți vedeau o provocare descurajantă, ei vedeau o oportunitate.

“[Pe vremea] când ne ocupam de cei mai dificili pacienți cu cancer, cei mai răi erau cei cu melanom avansat. Era sfâșietor,” spune Prof. Long. “Voiam să fac o diferență.”

Astăzi, e aproape imposibil să supraestimezi impactul lor asupra domeniului. Oricine primește un diagnostic sau un tratament pentru melanom în lume o face datorită lucrării inițiate de Institutul de Melanom pe care ei îl conduc acum.

O rază de speranță pentru pacienții cu melanom

În ultimul deceniu, cercetarea echipei lor despre imunoterapie, care folosește sistemul imunitar al organismului pentru a ataca celulele canceroase, a îmbunătățit drastic rezultatele pentru pacienții cu melanom avansat din întreaga lume. Jumătate dintre ei sunt acum practic vindecați, de la mai puțin de 10%.

Această descoperire - sau cum o numește Prof Long, “momentul pelicilinei” - este acum aplicată la multe alte tipuri de cancer, salvând și mai multe vieți. Acest lucru i-a făcut pe cei doi comori naționale în Australia. Aproape fiecare australian ar cunoaște pe cineva afectat de munca lor și anul acesta au fost numiți împreună ca Australienii Anului.

“Suntem foarte diferiți, dar foarte asemănători în felul acela de… să ne ridicăm mânecile, să facem ceva,” spune Prof. Long. Cu ochii strălucind, oncologul enumeră o listă de calități - curajos, cinstit, optimist, motivat - care îl fac pe Prof Scolyer colegul și prietenul ideal. “E o încântare,” ea conchide.

“Sufer… Mă gândesc că prietenul meu nu va mai fi în 12 luni”. Doar 5% dintre toți pacienții trăiesc mai mult de cinci ani.

Disperată, Prof Long a formulat un plan radical pentru a-l trata pe Prof Scolyer, bazându-se pe ceea ce a funcționat la melanom, dar care nu a fost niciodată testat la cancerul cerebral.

Cum decurge tratamentul pentru medic

Echipa condusă de prof. Long a descoperit că imunoterapia este mai eficientă în melanom dacă se folosesc mai multe medicamente simultan și dacă se administrează înainte de orice intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii. Ea face o comparație cu antrenarea unui câine de urmă: îi dai să miroasă marfa ilicită, adică celulele canceroase în această analogie, pentru ca mai târziu să le poată găsi.

Prof. Scolyer glumește că a încerca tratamentul a fost o “decizie ușoară”. Dar vine cu riscuri mari.

Unii oncologi au fost sceptici că medicamentele ar ajunge la creier și, chiar dacă ar fi așa, că sistemul imunitar ar reacționa. S-au temut că experimentul l-ar putea ucide mai repede. 

Multe cancere cerebrale evoluează atât de rapid încât chiar și o întârziere de două săptămâni până la operație ar putea însemna că este prea târziu să se opereze, au spus ei. Medicamentele imunoterapice sunt destul de toxice, mai ales când se combină, așa că ar putea fi otrăvit. Și dacă oricare dintre aceste lucruri ar provoca umflarea creierului, ar putea muri pe loc.

În Australia, colegii au împărtășit în tăcere temerile că legăturile emoționale ale prof. Long îi afectează judecata. “Ei spuneau… ‘Lasă-i pe experții în neuro-oncologie să-și facă treaba și fii prietena lui’”, spune ea.

“[Dar] el are nevoie de noi… Avem toată această cunoaștere profundă, este datoria noastră.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel